Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević tvrdi da nakon ubjedljive pobjede SNSD-a na svim nivoima vlasti u najjužnijem gradu Srpske, njegova pozicija, kao ni skupštinska većina nisu dovedeni u pitanje.

slavko vucurevic ne prelazi u sns

Vučurević je, međutim, za Press, prvi put najavio mogućnost svog novog angažmana, rekavši da će sa mjesta gradonačelnika otići samo onda kada on bude htio i to, ni manje ni više, nego u Agenciju za istrage i zaštitu (SIPU).

- To je jedino mjesto koje me trenutno zanima da bih napustio funkciju gradonačelnika. Dobio sam ponudu da budem jedan od onih koji će u SIPA imati određenu ulogu u istražnim radnjama i želim da se direktno uključim u borbu protiv kriminala, počev od vrha SNSD-a pa do lokalnih kriminalaca. Ako se u Savezu za promjene usaglase da u SIPA dobijem funkciju koja će mi omogućiti procesuiranje najvećih kriminalaca, prihvatiću to mjesto – kaže Vučurević.
Gradonačelnika Trebinja iznenađen je izborom koji su građani Trebinja napravili 12. oktobra, ali kaže da je zadovoljan ukupnim rezultatima PDP-a, jer je lider ove stranke, Mladen Ivanić uspio da postane član predsjedništva BiH.

- Očigledno je da građani Trebinja smatraju da su riža, makaroni, 50 ili 100 KM važniji od ukupnog interesa grada i žao mi je što ovoga puta nisu prepoznali svoj interes i interes njihovih porodica i djece. Jasno je da dobar dio Trebinjaca smatra da o njihovoj sudbini treba da odlučuju osobe poput Petrovića, Šupića i Tamindžije (funkcioneri SNSD-a, op.a), umjesto da uzmemo sudbinu u svoje ruke i ovladamo svojim resursima – ističe Vučurević.

U Pokretu za Trebinje, koji se prije opštih izbora izjasnio da će ostati neutralan, smatraju da je glavni razlog ubjedljive pobjede SNSD-a u Trebinju loša lokalna vlast.

- Metafora te vlasti je gradonačelnik koji se potpuno otuđio i od naroda i od stranaka koje su ga podržale. Pad u broju glasova stranke kojoj pripada dovoljno govori da bi gradonačelnik trebalo dobro da se zamisli, jer kako stvari stoje i njegov je mandat klimav. On još uvijek ima formalnu većinu, ali ne znači da će tako ostati – kaže za Press predsednik Pokreta za Trebinje Nikola Sekulović.

nikola sekulovic

Prema njegovim riječima ova stranka će na sastanku Glavnog odbora odlučiti da li će ostati u koaliciji sa Vučurevićem.

- Pokret za Trebinje je nezadovoljan stanjem u gradu i radom gradonačelnika, ali i njegovim odnosom prema ovoj stranci, jer se predizborni dogovor ne poštuje. Ne verujem da ćemo više podržavati ovakvu politiku, jer grad stagnira i mislim da smo na pogrešnom putu. Ipak, ne mogu ništa unaprijed da tvrdim, jer ćemo konačnu odluku donijeti na Glavnom odboru – objašnjava Sekulović i dodaje da od SNSD-a nije još uvijek dobio nikakvu ponudu o formiranju nove većine, ali ako je dobije, kaže, da će organi ove stranke odlučiti o tome.

Predsednik Izbornog štaba SNSD-a u Trebinju Vladislav Vladičić kaže da je ova stranka izuzetno zadovoljna ostvarenim izbornim rezultatima u ovom gradu.

- Naš cilj bio je 7.000 glasova za NSRS, a dobili smo 6.969. Za Parlamant BiH imali smo 7.770 glasova, za predsjednika RS 9.200, dok smo za člana Predsedništva osvojili 9.030 glasova. Ovakve rezultate smo ostvarili zato što su građani prepoznali da treba da nam daju svoje povjerenje, a i zbog toga što je grupa ljudi koja je prije pola godine ovdje preuzela SNSD krenula u ovu bitku odlučno. Nismo se osvrtali na uvrede i podmetanja za vrijeme kampanje i mislim da je sada jasno na čemu smo i nama koji smo napadani i onima koji su nas napadali - ističe Vladičić.

vladislav vladicic snsd trebinje

Prema njegovim riječima, u NSRS iz izborne jedinice devet, zajedno sa kompenzacijama najvjerovatnije će biti šest poslanika SNSD-a, pa će ova stranka tako imati i svoj klub poslanika iz Hercegovine.

- Kada je riječ o skupštinskoj većini u Trebinju nakon opštih izbora, lično mislim da će se sama srušiti, jer nepoverenje koje postoji među njima će ih nagristi do te mjere da više neće moći zajedno – smatra Vladičić.