Ruski institut za strateška istraživanja /RISI/ čestitao je Miloradu Dodiku zasluženu pobjedu na predsjedničkim izborima u Republici Srpskoj i poželio mu da još mnogo godina radi za dobrobit srpskog naroda.

rusija zastava

"Dodik je dosljedan zaštitnik interesa srpskog naroda, pa nije čudo što Republiku Srpsku, koju on predvodi, nazivaju bastionom srpstva, srpskim Pijemontom", navodi se u saopštenju koje je na svom sajtu objavio RISI, savjetodavno tijelo ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Napomenuvši da je na parlamentarnim izborima u Srpskoj pobjedu odnio Savez nezavisnih socijaldemokrata, koji predvodi aktuelni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, RISI ocjenjuje da to znači da će Dodik zadržati sva ovlaštenja u naredne četiri godine.

"Predsjednik Dodik drži se dosljednog proruskog kursa, što je posebno istakao predsjednik Rusije Vladimir Putin prilikom bilateralnih zvaničnih razgovora Putin-Dodik u septembru", navodi RISI.

U Republici Srpskoj je, kako se napominje, stvorena najpovoljnija atmosfera za ruski biznis, a održavaju se naučne i kulturne veze između dvije zemlje na svim nivoima.

Jedan od znakova duboke, iskrene ljubavi naroda Republike Srpske prema Rusiji je, kako se navodi, otvaranje u junu u glavnom gradu Srpske, Banjaluci, spomenika ruskom caru Nikolaju.

U čestitki se napominje da je postavljanje tog spomenika omogućeno zahvaljujući, ne prvi put, ličnom učešću i podršci predsjednika Dodika.