Potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Igor Radojičić rekao je da je SNSD pobjednik izbora.

dodik na konferenciji za novinare

On je naveo da na 600.000 prebrojanih glasova kandidat Saveza za promjene za srpskog člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima stotinu glasova više od kandidata koalicije SNSD-DNS–SP Željke Cvijanović.

"Stratešku prednost Ivaniću dali su bošnjački glasovi", izjavio je Radojičić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da je u Bijeljini na biračkim mjestima na kojima je bošnjačko biračko tijelo Ivanić dobio 1.230 glasova, a Cvijanovićeva 190 glasova, a da je u Prijedoru na velikom broju biračkih mjesta sa bošnjačkim biračkim tijelom Ivanić dobio 3.000 glasova, a Cvijanovićeva 870.

"U Gradišci je 1.300 prema 400 razlika za Mladena Ivanića na bošnjačkim biračkim mjestima, a u Novom Gradu 930 prema 100 na nekoliko biračkih mjesta sa bošnjačkim biračima", rekao je Radojičić.

Dodik: Ivanić vodi Bošnjačkim glasovima

On je rekao da mu je žao zbog rezultata na poziciji srpskog člana Predsjedništva BiH i da ne može da vjeruje da su Srbi na ovaj način odlučivali, znajući ko i kako podržava kandidata Saveza za promjene Mladena Ivanića.

"Bošnjački glasovi i međunarodna zajednica staviće eventualnoj njegovoj pobjedi, u koju još ne vjerujem, jedan akcenat podaništva u zahtjevima, Bošnjaka kako je to ranije bilo sa /hrvatskim članom Predsjedništva BiH Željkom/ Komšićem, ali i međunarodne zajednice koja neće oklijevati da mu ispostavi račune", rekao je Dodik.

On je naglasio da je to jedna velika igra i da se to znalo od samog početka, ali da to nije došlo do mnogih Srba koji su, kako je rekao, trebali da imaju više patriotskog osjećaja i odgovornosti.

"Na 99,3 odsto prebrojanih glasova za člana Predsjedništva BiH tačno je da vodi Ivanić sa sto glasova, ali mi vjerujemo da smo u glasovima u odsustvu imali podršku Hrvata i očekujemo da će sve biti neizvjesno do samo kraja", rekao je Dodik.

Kada se sinoć govorilo o razlici u broju glasova između Cvijanovićeve i Ivanića, kaže Dodik, nisu bili uračunati bošnjački glasovi, što samo govori na koji način su pogriješili i SDS i značajan dio srpskog glasačkog tijela "omogućavajući da preživi antisrpska politika koja će se ogledati u samoj poziciji Ivanića".

Dodik je naglasio da je SNSD tokom predizborne kampanje imao većeg protivnika u BN televiziji nego u značajnom dijelu opozicije, ali da su i oni, kako kaže, pobjeđeni u velikoj laži koju su saopštavali.

"Pobijeđen je i napor međunarodne zajednice da smijeni SNSD, a politički je pobijeđena je i konstrukcija Bošnjaka da oslabi Srpsku i ojača BiH", rekao je Dodik.