Planinarsko društvo ‘’Vučji zub’’ iz Trebinja tradicionalno je po 11. put održalo akciju ’’Uspon na Vučji zub i vrhove Orjena“ od 10. do 12. oktobra.

uspon planinara na vucji zub i orjen

Planinari su ovaj događaj nazvali akcija, ali izvještač portala TrebinjeLive je ovo nazvao jedinstvenim festivalom planinarstva u čitavom regionu, pa i šire.

Samo su se oni najstariji planinari među učesnicima mogli sjetiti rijetko slične manifestacije iz vremena Jugoslavije, koja bi se mogla mjeriti sa ovim organizacionim poduhvatom trebinjskih planinara.

Pored domaćina  iz Trebinja, tu su bili planinari iz Ljubinja, Bileće, Gacka, Višegrada, Istočnog Sarajeva, Tuzle, Dubrovnika, Herceg-Novog, Nikšića, Danilovgrada, Podgorice, Užica, Novog Sada i Sombora. Gotovo stotinjak planinara uzelo je učešća u trodnevnoj manifestaciji čiji je vrhunac bio u subotu 11. oktobra usponom na vrhove Orjenskog masiva.

Vrijeme je bilo izvanredno. Krenuvši u jutro sa Ubala /1.020m n.v./, kroz stoljetne guste i tihe bukove šume, pa uz strme osunčane vrleti, planinari su dosegnuli vrh Jastrebice /1.865m n.v./, da bi se zatim, nakon odmora i kolektivnih fotografisanja, (čak iz ptičije perspektive daljinski kontrolisanom letilicom) podijelili na dvije skupine.

Prva, brojnija skupina mlađih i fizički spremnijih, krenula je na zahtjevniji vrh Vučjeg zuba /1.805m n.v./, dok se druga skupina, uglavnom starijih planinara (najstariji 75-godišnji par iz Sombora), veoma strmom i opasnom stazom spustila na Pirinu poljanu /1.220m n.v./, gdje ih je nakon petočasovnog napora čekao topli čaj i čokolada. Odatle su se nakon odmora, jednočasovnom šetnjom u ekipama, vratili na Ubla, pa prevozom do izviđačkog doma na Tulima gdje ih je čekao planinarski ručak, ukusna čorba od pasulja. uspon planinara na vucji zub i orjen

Prva skupina zbog duže i zahtjevnije staze, nakon silaska sa Vučjeg zuba, pa preko Pirine poljane (čaj, čokolada) i Ubala, na ručak je stizala nekoliko časova kasnije u ekipama.

Nakon ručka, a za zakasnele već večere, nastavilo se druženjem u prepričavanju dnevnih utisaka i planinarskih priča do kasno u sumrak.

Dolaskom noći, u sali doma izviđača, predsjednik "Vučjeg zuba" Igor Škero i sekretar Aleksandar Janković, svim gostujućim društvima i zaslužnim pojedincima podijelili su zahvalnice, lijepu uspomenu na ovaj rijedak i izuzetan događaj.

Savršenom organizacijom i mnogobrojnim gostima iz regiona, trebinjski planinari su bili veliki promoteri izuzetnih prirodnih ljepota koje uokviruju Trebinje, a time i turistički emisari našeg grada. Jer svaki gost sa sobom će ponijeti veoma lijepu priču i utiske srdačnog gostoprimstva Trebinjaca i Trebinjki.

Na kraju, ovaj jedinstveni događaj završen je pjesmom i igrom uz muziku izvanrednih trebinjskih tamburaša do kasnih noćnih časova, dok su vani, na kristalno bistrom noćnom nebu obasjanom mjesečinom, žmirkale sjajne zvijezde.