Berba grožđa u trebinjskim vinogradima kojim gazduje AD "Popovo polje" u završnoj je fazi i ostalo je da se obere manji dio. Prema riječima Dragiše Bašića, rukovodioca voćarske proizvodnje, prinosi su manji od očekivanih.

berba grozdja trebinje

Vinske sorte

- Sezona berbe vinskih sorti grožđa je završena, a prinosi su bili manji od očekivanih. Godina je bila izuzetno teška po pitanju padavina i klimatskih uvjeta. U Popovom polju je palo 317 litara kiše nekoliko dana prije početka berbe. Što se tiče kvaliteta roda, bio je  ispod prosjeka prethodnih godina, ali je bio zadovoljavajući i tržištu smo ponudili opet kvalitetno grožđe - kaže Bašić i dodaje da ovo nije godina kada se mogu proizvoditi vrhunska vina.

Naglašava da je razlog tome što je bilo mnogo padavina i malo sunčanih dana, tako da je procent šećera bio nešto niži. I ove godine, kao i prethodnih, najveća količina grožđa je otišla u lokalne i vinarije u BiH.

Bašić kaže da je kod bijelih sorti umanjenje roda i do 15 posto, a kod pojedinih sorti čak i 20 posto, dok je kod crnih sorti vranac bio vrlo dobrog kvaliteta, sardone i merlot, također.

Osim vinovom lozom, u AD "Popovo polje" bave se i proizvodnjom jabuka koje po kvalitetu zadovoljavaju visoke standarde EU.

Evropsko tržište

- Najveći dio roda izvozimo u EU, dok na lokalnom tržištu postoje određena ograničenja. Kompletna proizvodnja jabuke je certificirana i do sada nismo imali problema u izvozu na evropsko tržište. Posjedujemo Global GAP certifikat, koji je prije nekoliko dana obnovljen, tako da za našu robu nije teško naći kupca - ističe Bašić.

Bez pesticida

Analize proizvoda AD "Popovo polje" na upotrebu pesticida pokazuju da u plodovima jabuke ima i do 1.000 puta manje količine preparata ili ih uopće nema, u odnosu na one koji ne zadovoljavaju standarde EU.