„Popovo polje“ – Kvalitet grožđa dobar i pored loših vremenskih uslova

Autor: Peđa Mucović/Avaz.ba Foto: Avaz.ba
TREBINJELIVE 12. 10. 2014. - 10:40h

Berba grožđa u trebinjskim vinogradima kojim gazduje AD „Popovo polje“ u završnoj je fazi i ostalo je da se obere manji dio. Prema riječima Dragiše Bašića, rukovodioca voćarske proizvodnje, prinosi su manji od očekivanih.

berba grozdja trebinje

Vinske sorte

Sezona berbe vinskih sorti grožđa je završena, a prinosi su bili manji od očekivanih. Godina je bila izuzetno teška po pitanju padavina i klimatskih uvjeta. U Popovom polju je palo 317 litara kiše nekoliko dana prije početka berbe. Što se tiče kvaliteta roda, bio je  ispod prosjeka prethodnih godina, ali je bio zadovoljavajući i tržištu smo ponudili opet kvalitetno grožđe – kaže Bašić i dodaje da ovo nije godina kada se mogu proizvoditi vrhunska vina.

Naglašava da je razlog tome što je bilo mnogo padavina i malo sunčanih dana, tako da je procent šećera bio nešto niži. I ove godine, kao i prethodnih, najveća količina grožđa je otišla u lokalne i vinarije u BiH.

Bašić kaže da je kod bijelih sorti umanjenje roda i do 15 posto, a kod pojedinih sorti čak i 20 posto, dok je kod crnih sorti vranac bio vrlo dobrog kvaliteta, sardone i merlot, također.

Osim vinovom lozom, u AD „Popovo polje“ bave se i proizvodnjom jabuka koje po kvalitetu zadovoljavaju visoke standarde EU.

Evropsko tržište

Najveći dio roda izvozimo u EU, dok na lokalnom tržištu postoje određena ograničenja. Kompletna proizvodnja jabuke je certificirana i do sada nismo imali problema u izvozu na evropsko tržište. Posjedujemo Global GAP certifikat, koji je prije nekoliko dana obnovljen, tako da za našu robu nije teško naći kupca – ističe Bašić.

Bez pesticida

Analize proizvoda AD „Popovo polje“ na upotrebu pesticida pokazuju da u plodovima jabuke ima i do 1.000 puta manje količine preparata ili ih uopće nema, u odnosu na one koji ne zadovoljavaju standarde EU.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja