Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac izjavio je da prvi podaci kojima raspolaže ova stranka pokazuju da kandidati koalicije SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i za člana Predsjedništva BiH Željka Cvijanović vode u Trebinju, Doboju, Tesliću, Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

 

Trebinje grad

Marjanac je naveo da ovi kandidati lošije izborne rezultate trenutno imaju u Bijeljini.

"Iz manjih opštinskih odbora još nismo uspjeli dobiti rezultate, jer je riječ o razuđenim opštinama, gdje sporije stižu podaci sa terena", dodao je Marjanac.

On je ocijenio da je zapadni dio Republike daleko veću podršku dao Dodiku I Cvijanovićevoj u odnosu na njihove protivkandidate.

Marjanac je rekao da je izlaznost neočekivana, odnosno da je u Republici Srpskoj fantastična, dok je u Federaciji BiH daleko manja u odnosu na prethodne izbore.

On je izrazio zadovoljstvo što su izbori protekli mirno i što nije bilo nereda. "To je dobro za Republiku Srpsku i demokratiju", rekao je Marjanac u Izbornom štabu SP-a u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, socijalisti očekuju devet mandata u Narodnoj skupštini Srpske i jedan u parlamentu BiH.

Za sedme opšte izbore u BiH Centralna izborna komisija /CIK/ BiH ovjerila je 735 kandidatskih listi sa 7.748 kandidata koji su se na izborima takmičili za 518 mjesta. Od ovjerenih kandidata 3.276 ili 42 odsto su žene.

Pravo glasa imalo je 3.278.908 glasača, od kojih 1.241.832 za Republiku Srpsku i 2.037.076 za FBiH, dok je za glasanje izvan BiH registrovano 42.139 glasača - 25.499 za Republiku Srpsku i 16.640 za FBiH.