Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas u Prebilovcima da će institucije Srpske pomoći izgradnju hrama kao znak sjećanja na veliko stradanje Srba u ovom mjestu, ali i pružiti podršku da se obnovi život u cijeloj dolini Neretve.

liturgija prebilovci

Dodik je napomenuo da su Prebilovci stradalničko selo i da činjenica da su se zločinci ovdje obračunavali i sa mrtvima, minirajući kosti, govori o stravičnom zločinu koji se ovde dogodio.

"Žao mi je što srpsko nacionalno biće do sada nije imalo snage da se ranije ovom mjestu da do značaja. Sada smo našli snage i zahvaljujući vladici Grigoriju i dobrim ljudima iz Hercegovine i cijele Republike Srpske ovaj hram ćemo osveštati do ljeta", rekao je Dodik nakon što je posjetio mjesto na kojem se gradi hram u Prebilovcima.

Dodik je naveo da su Međugorje i neka okolna mjesta pred Drugi svjetski rat imala isti broj stanovnika kao i Prebilovci, u kojem je danas tek stotinjak domaćinstava, što govori da je bila namjera otjerati i istrijebiti Srbe.

"Ali, evo, ima nas. I ovo 15-oro djece govori da ovdje ima života. Što se tiče mene i Republike Srpske učinićemo sve da se istina o Prebilovcima zna. Uključićemo se da u ovom selu izgradimo potrebnu infastrukturu, da se ljudima obnove kuće i da im se pomogne", rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je podsjetio da je godinama na sceni ignorisanje federalnih vlasti koje su predstavljale priču o stradanju samo jedne strane, dok je stradanje Srba u dolini Neretve početkom devedesetih godina 20. vijeka bilo potpuno zaboravljeno.

"Zato je važno da ovdje postojimo i obilježavamo važne događaje i datume i gradimo život", rekao je Dodik i dodao da se u tom smislu pokazuje da je Crkva nezamjenjiva institucija pa njena uloga treba da bude ojačana.

Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije rekao je da su oni koji ne vjeruju u nemoguće prokleti ljudi, a da je blagosloven svako ko vjeruje da Bog može ono što ljudi ne mogu.

"Ova djeca ovdje, njih 15, pokazuje da Bog vjeruje u naše živote više nego što mi sami vjerujemo. Mi samo treba da učestvujemo u toj Božijoj dobroti i onda će sve biti dobro", rekao je vladika Grigorije.

On je zahvalio predsjedniku Republike Srpske i svim dobrim ljudima koji pomažu izgradnju hrama u Prebilovcima.

"Ako Bog da, ovdje ćemo iduće godine imati veliki skup jer ovo mjesto, u kome se nakon Jasenovca i Gradiške dogodilo jedno od najvećih stradanja, to zalužuje", istakao je vladika Grigorije.

On je napomenuo da je, osim izgradnje crkve, važna i obnova sela i poljoprivrede koja je ovdje nekad cvjetala. "Važno nam je da se možemo osloniti i na Banjaluku i na Beograd, ali nam je jasno da mi ovdje moramo zasukati rukave", naglasio je vladika Grigorije.

Proslavljeni režiser Emir Kusturica, koji je sa predsjednikom Dodikom posjetio Prebilovce, naglasio je da je ovo jedna tužna istorija koju Srbi propuštaju kroz prste.

"Samo se povrememo sjećamo onoga što je temelj našeg nacionalnog bića, a to je stradanje. Ova crkva u sebi vezuje i mjesto žrtve našeg naroda, ali i oživljavanje sjećanja", rekao je Kusturica.

Povratnik u Prebilovce Miladin Ekmečić u ime mještana zahvalio je predsjedniku Dodiku za sve što čini za Prebilovce i narod. "Drago nam je da nas nisu zaboravile ni Crkva ni institucije Republike Srpske. Crkva, koja se gradi uz pomoć vlasti Srpske, od velike je važnosti za Prebilovce", rekao je Ekmečić.

On je dodao da se nadao da će se život vratiti u Prebilovce ali nije mogao vjerovati da će to biti ovako brzo i za njegovog života.

Hram u Prebilovcima gradi se na mjestu spomen-kosturnice u kojoj su bile položene kosti više od 4.000 srpskih žrtava iz doline Neretve u Drugom svjetskom ratu, koja je minirana 1992. godine.

U kripti crkve biće položene kosti koje su pronađene i sakupljene na ovom lokalitetu po povratku Srba u ovo mjesto.

Predsjednik Dodik, nakon Prebilovaca gdje ga je dočekalo stotinjak mještana ovog povratničkog sela, posjetio je manastir Žitomislić.