Čekala je svoju šansu i odmah zablistala. Ostavila u čudu odbojkaški svijet. Njen let na šampionatu svijta, bez pretjerivanja, ličio je na rađanje ženske verzije Ivana Miljkovića!

tijana boskovic

Tijana Bošković, 17-godišnja igračica beogradske Vizure, nastupom u Italiji ostavila je bez daha sve poklonike odbojke.

U razgovoru sa beogradski "Blic", Tijana kaže da je oduševljena nastupom za Srbiju, te da su joj i saigračice pomogle jer su, kako kaže, brinule o njoj kao o mlađoj sestri, i zbog toga im duguje jedno veliko hvala.

Odbojkašica za koju kažu da se “rađa jednom u 200 godina” rođena je u Trebinju, ali je u Bileći shvatila koji je njen “životni poziv”.

"To je mali grad u Hercegovini u kome za jednu djevojčicu nije bilo izbora jer je postojao samo jedan sport - odbojka. Starija sestra Dajana je prva počela da trenira, a ja tek kasnije na njen nagovor. Malo po malo, stigla sam do prvog tima u kome je Zoran Vidaković prepoznao moj talenat i tako je sve počelo. Sasvim slučajno. Sada cio taj period do 14 godine zauzima posebno mjesto u mom srcu", kaže Tijana za "Blic".

A kako je Srbija dobila ovakvog bisera, posebna je priča. Turci su još tada, prije tri godine shvatili o kakvom se talentu radi i pokušali na sve načine da je privole da igra za njihovu reprezentaciju.

- To je istina, moja porodica i ja bili smo danima njihovi gosti u Istanbulu. Nudili su sestri i meni pasoš, a Galatasaraj ugovor... Nisu pitali šta košta. Ali, da ne bude zabune, nije bilo šanse da prihvatim. Iako je sve to što su nudili izgledalo kao bajka, niti sam pomišljala na to, niti bi tata to podneo. Samo Srbija je dolazila u obzir! Evo i sada me zovu drugarice i bivše saigračice Hercegovine, čestitaju, pričaju kako su navijale tokom svakog meča, to je još jedna potvrda da nisam pogriješila - s ponosom priča Tijana.

Za "Blic" kaže da već tri godine živi u Beogradu, dodajući da će u tom gradu uživati još malo.

Zanimljivo, Tijani se prošle sezone desilo i to da joj direktni konkurent za mjesto u timu bude niko drugi do sestra Dajana. Sestre Bošković su u Vizuri „delile minutažu“.

Tijana je predvodila Partizan Vizuru do šampionske titule u Srbiji. U finalu, crno-bijele su pregazile Crvenu zvezdu sa 3:0 u pobjedama, a Boškovićeva je bilježila u prosjeku 24,6 poena po meču i bila MVP serije. I nije mnogo vremena  imala za odmor, selektor A reprezentacije Zoran Terzić odmah je pozvao na pripreme, ali je ipak odlučeno da da kao kapiten predvodi Srbiju na Evropskom prvenstvu za juniorke.

Srbija nikada do tada nije osvojila evropsku krunu u toj konkurenciji, šta više tri puta je u prethodnih 10 godina gubila u finalu, a onda se  pojavila Tijana i sa čudesnih 38 poena u finalu protiv Slovenije donela našoj selekciji titulu prvaka Evrope. Naravno, i tu je bila MVP turnira.

Na devet utakmica Svetskog prvenstva, Tijana je sakupila 146 poena, dovoljno za šesto mjesto na listi najefikasnijih.