DŽenin Klark, profesor na Univerzitetu Birmingem u Engleskoj, koja piše knjigu o ratnim zločinima počinjenim tokom posljednjeg rata u BiH, izjavila je Srni da svijet mora da čuje o mučenjima i silovanjima koja su se dešavala Srbima u logoru Dretelj, a o kojima se ćuti.

logor dretelj

Klarkova, koja ovih dana boravi u Trebinju, gdje prikuplja podakte za knjigu o ratnim zločinima i silovanjima u BiH od 1991. do 1995. godine, kaže da je prvi put u Trebinju i da joj je za ovu temu veoma bitno da razgovara sa ženama koje su doživjele seksualno zlostavljanje tokom rata.

Ona navodi da je prvi put u Trebinju čula za silovanja Srpkinja u logoru Dretelj, nakon čega je razgovarala sa ženama koje su bile u tom logoru i dobila kompletnu informaciju.

"Željela bih da pišem o tome, jer niko ne zna da su u tom logoru mučili Srbe, i žene i muškarce. To je strašna tragedija o kojoj svijet ćuti. Silovanje je najgora stvar koja može da se desi jednoj ženi i o tome se mora govoriti", istakla je Klarkova.

Ona kaže da će pokušati da razgovara sa predstavnicima sve tri strane u BiH da bi dobila kompletnu sliku o dešavanjima tokom proteklog rata, te naglašava da je od velikog značaja priznati žrtvu, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

"Iako je ta tema veoma teška i bolna, ona je i vrlo bitna. Za mene danas nije dovoljno da samo pišem o tome, već da na svaki način pomognem zlostavljanim ženama. Više puta sam od političara u Engleskoj tražila pomoć i novčana sredstva, ali ostala sam bez odgovora, što je veoma tužno", kaže Klarkova.

Klarkova je do sada napisala dvije knjige - o nekadašnjem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu MIloševiću, te o radu Haškog suda.

Nove knjiga Klarkove trebalo bi u prodaji da se nađe krajem 2015.godine.