Poslije otvaranja „Konzuma“ i „Besta“ stanovnicima Trebinja trenutno su na raspolaganju četiri velika marketa, ali to je donijelo glavobolje vlasnicima malih porodičnih trgovina, koji kažu da je posao drastično opao i da će mnogi biti primorani da zakatanče svoje radnje.

male prodavnice trebinje zatvaranje

Ako u Trebinju bude otvoren i obećani market „Bingo“, mali trgovci ističu da će to biti njihov definitivni kraj.

- Male prodavnice odavno su prestale da budu mjesta na kojima se kupuje na veliko. Otkako su otvorena i posljednja dva marketa, pad prometa u našoj radnji je očigledan. Svaki novi hipermarket za male prodavnice znači manje posla, a samim tim dovodi se u pitanje i koliko dugo ćemo još moći da izdržimo. Trebinje je isuviše mali grad za toliko velikih prodajnih centara i u takvom okruženju za nas male trgovce nema mnogo nade – kaže vlasnik prodavnice koja se nalazi u blizini jednog od novootvorenih marketa, a koji nije želio da objavljujemo njegovo ime.

Smetnja i konkurencija

On ističe da u vrijeme krize i besparice dodatni problem vlasnicima malih trgovina predstavlja i prodaja „na teku“, jer je to nekada jedini način da se ostvari veća prodaja.

- Izađete mušterijama u susret, ali kada po nekoliko mjeseci ne možete da naplatite ono što vam duguju, dođete u problem, jer nemate novca da nabavite robu. To je drugi veliki razlog zbog koga mnogi od nas zatvaraju svoje radnje – ističe ovaj trgovac i dodaje da su kupovine na veliko u manjim prodavnicama odavno deo prošlosti, te da ih kupci sada posjećuju jedino kada kupuju hljeb, mlijeko ili neku drugu osnovnu potrepštinu.

Vlasnik jedne od prodavnica u trebinjskom naselju Police Predrag Delić kaže da su se male radnje suočile sa padom posla već otvaranjem prvih velikih marketa u ovom gradu. Od tada, pa do danas, kaže, ništa se nije promijenilo.

Velike mjesečne kupovine obavljaju se u velikim prodajnim centrima, a u lokalne prodavnice svraćaju uglavnom oni koji su nešto zaboravili ili koji žele da dopune mjesečne zalihe.
- Posljednja dva marketa koja su otvorena nisu direktno uticala na našu radnju, jer smo udaljeni, ali jesu sigurno na prodavnice koje su smještene u njihovoj neposrednoj blizini. Ipak, mislim da veliki marketi sada jedni drugima predstavljaju smetnju i konkurenciju, jer je Trebinje ipak mali grad da bi u njemu toliko velikih prodajnih objekata nesmetano funkcionisalo – ističe Delić.

Vlasnici malih trgovina nisu u problemima samo u Trebinju, već je trend zatvaranja ovih radnji usljed ekspanzije velikih marketa prisutan i u ostalim dijelovima RS.

U Asocijaciji samostalnih trgovaca regije Banjaluka, ističu da je tokom protekle četiri godine u glavnom gradu Srpske broj malih prodavnica sa 1.100 smanjen na svega 550.

Još se održavaju

- Do Nove godine, male prodavnice su se konstantno zatvarale, ali je taj trend trenutno zaustavljen. Razlog za to je taj što su gotovo svi strani marketi otvoreni i u Banjaluci, pa skoro da nema više ko ni da dođe. Male lokalne prodavnice koje nisu mogle da prežive pod udarnom konkurencije, već su zatvorene, a one koje su opstale još uvek se bore – kaže predsednik asocijacije Bogdan Marjanović.

Prema njegovim riječima, usljed velike ekspanzije, veliki marketi sada postaju jedni drugima konkurencija, a male prodavnice neće u potpunosti nestati, jer uvijek ima onih koji zbog dva ili tri proizvoda ne žele da idu u market.

- Naša prodaja u malim prodavnicama je, nažalost, spala na hljeb, mlujeko i ostale sekundarne potrepštine, ali ipak zahvaljujući tome još uvijek se održavamo. Ima i onih starijih kupaca koji ne mogu da pešače do marketa, pa im je lakše da sve što im treba kupe u lokalnoj prodavnici – ističe Marjanović.

U gradskoj upravi u Trebinju pokušali smo da dođemo do informacija o broju otvorenih i zatvorenih malih prodavnica u ovom gradu tokom protekle dvij godine, ali do zaključenja ovog broja odgovor nismo dobili.

U malu radnju po „zaboravljeno“

Građani Trebinja kažu da velike mjesečne nabavke obavljaju isključivo u velikim marketima, jer ih pored dobrog izbora proizvoda, privlače i brojne akcije.

- U male prodavnice idem onda kada nešto zaboravim da kupim u marketu ili kada mi zatreba jedan do dva proizvoda. Trebinje možda jeste mali grad za ovako veliki broj marketa, ali to je dobro za nas potrošače. Ipak, ovakva situacija nije povoljna za samostalne trgovce – kaže Trebinjka Nada Brnjoš.