Onkolog Opšte bolnice Trebinje LJubica Miljanović upozorila je da među oboljelima od karcinoma dojke ima i muškaraca i da su se u posljednjih pola godine od ove bolesti dva liječila u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

dr ljubica miljanovic predavanje o karcinomu raka dojke

Miljanovićeva, koja je jedini onkolog u istočnoj Hercegovini, poručila je večeras pred više stotina okupljenih žena koje su prisustvovale predavanju o temi "Prevencija i rano otkrivanja raka dojke" da je neophodna briga o sopstvenom zdravlju, jer je "zdrava žena - zdrava porodica".

Ona je istakla da je prvenstveno bitan samopregled dojki i da je neophodno, ukoliko se uoče bilo kakve promjene, odmah obratiti ljekaru, jer je bolest izlječiva ako se dijagnostifikuje na vrijeme.

"Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke i ovim predavanjem sam željela da ženama ukažem kako rano otkriti ovu bolest, kada se javiti ljekaru, kako dijagnostifikovati oboljenje i liječiti ga i kako se sa njom nositi", rekla je Srni Miljanovićeva.

Miljanovićeva je na predavanju, koje je održano u Domu penzionera, istakla da, što se tiče broja oboljelih, situacija u Trebinju i Hercegovini nije ništa drugačija u odnosu na ostale dijelove Republike Srpske, te napomenila da se taj broj iz godine u godinu povećava.

Ona kaže da su najviše ugrožene žene iznad 50 godina, ali da se starosna granica jako spušta i da ima sve više ima mlađih žena koje su oboljele od karcinoma dojke.

"Ono što je pohvalno je da žene u Trebinju redovno dolaze na preglede i da je njihova zdravstvena kultura na zavidnom nivou", istakla je Miljanovićeva, a potvrda ovim njenim riječima bila je i velika posjećenost predavanju žena svih starosnih dobi.

Miljanovićeva je rekla da se u Epidemiloškom zavodu Trebinje pripremaju statistički podaci o ovom oboljenju, te najavila da će u oktobru, u okviru ovih aktivnosti, epidemilog održati predavanje o karcinomu, a nakon toga da će biti održano i predavanje o zdravoj ishrani, dok će u centru Trebinja na Trgu slobode, između 15. i 18. oktobra, sa udruženjima koja se bave ovom bolešću iz Herceg Novog, Dubrovnika i Mostara zajedno biti obilježen Dan borbe protiv karcinoma dojke.
Ona je podsjetila da se oktobar "boji u ružičasto" u cijelom svijetu u ime borbe protiv raka dojke i da je to podsjećanje da je preventiva važna, a da je ova bolest izlječiva u 90 odsto slučajeva kada se otkrije rano, na vrijeme.

Četrdesetjednogodišnja Danijela Vuković iz Trebinja kaže da je predavanje bilo veoma poučno i da je doktorica i ranije organizovala slična okupljanja o ovoj temi, gdje ženama strpljivo i jasno odgovori na sve nedoumice i pitanja o karcinomu dojke.

"Na kontrolu idem jednom godišnje i svakoj ženi bih savjetovala da redovno ide na preglede jer trebamo da vodimo računa o sebi i svom zdravlju. Sreća je da u Trebinju imamo takvog stručnjaka - doktoricu Miljanović, pa nije potrebno da idemo u druge gradove i da se izlažemo dodatnom trošku", kaže Vukovićeva.