"Elektroprivreda Republike Srpske" /ERS/ u posljednjih osam godina nije izgubila nijedan sudski spor u okončanim predmetima, potvrđeno je Srni u ovom preduzeću.

elektroprivreda rs

U ERS-u ističu da nisu izgubili sporove u kojima su tuženi za više od 155 miliona KM, ali ni one koje su oni pokrenuli u vrijednosti višoj od 10 miliona KM radi zaštite svojih interesa.

U saopštenju iz ERS-a se navodi da je ovom preduzeću juče "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" /EP HZHB/ uplatila 4.517.917 KM na ime duga po presudi za naplatu potraživanja po osnovu gubitaka električne energije na mreži prenosa od aprila 2009. do aprila 2010. godine.

U ERS-u podsjećaju da je početkom 2012. godine ovo preduzeće podnijelo tužbu protiv EP HZHB Mostar Opštinskom sudu u Mostaru, koji je početkom 2013. donio prvostepenu presudu kojom je obavezao EP HZHB da ERS-u isplati 3.006.490 KM sa zakonskom zateznom kamatom, počev od 15. decembra 2011. godine do dana isplate, kao i da isplati troškove sudskog postupka u iznosu od 22.212 KM.

Kantonalni sud Mostar odbio je žalbu EP HZHB kao neosnovanu i potvrdio prvostepenu presudu, čime je postala pravosnažna i izvršna, navode iz ERS-a.

U ERS-u podsjećaju da je i u drugom sudskom sporu, koji se prije toga vodio po tužbi Matičnog preduzeća protiv EP HZHB, radi duga po osnovu "korekcije po očitanju brojila" za 2008. i 2009. godinu, Opštinski sud u Mostaru 21. januara ove godine donio prvostepenu presudu, kojom je obavezao EP HZHB da isplati ERS-u 347.018 KM, sa zakonskom zateznom kamatom, što je i učinjeno početkom februara.

"Međutim, iako je uplaćen iznos glavnice od 347.018 KM, ERS je uložio žalbu Kantonalnom sudu u Mostaru pobijajući prvostepenu presudu u dijelu koji se odnosi na dosuđene kamate, što znači da ERS smatra da mu zakonske kamate pripadaju od dana nastanka obaveze, odnosno od 1. aprila 2008. godine, a ne od dana presuđenja, 21. januara ove godine, kako je to zaključio prvostepeni sud", stoji u saopštenju.

U ERS-u napominju da su u oba ova slučaja prije pokretanja parnica nudili drugoj strani mirno rješenje spora, jer je generalna poslovna politika ERS-a da sporazumno rješava sporne odnose, a samo u krajnjem slučaju putem suda.