U Carskim vinogradima u Ušću kod Lastve danas je obilježena tradicionalna, 120 po redu, berba grožđa, iz vinograda koje je 1894. godine zasadila Austro-ugarska monarhija.

vukoje carski vinogradi berba grozdja

Vinogradi, vlasništvo Podruma "Vukoje" iz Trebinja, i ove godine su pored loših vremenskih prilika i 50 odsto manjeg prinosa grožđa od prethodne godine, dali odličan kvalitet, kaže Radovan Vukoje, vlasnik Podruma "Vukoje".

To područje je, podsjeća prvi vinar jugoistočne Evrope, Austro-ugarska monarhija proglasila najpogodnijim za žilavku, te je tu podigla čuvene Carske vinograde.

"Obnavljanjem ovih vinograda i prvom berbom 2007. godine 'Podrumi Vukoje' su skinuli prašinu sa carske žilavke i time je učinili dostupnom svakom istinskom ljubitelju vina", napominje Vukoje.

Iz ovih vinograda, koji se nalaze na ušću rijeka Trebišnjice i Sušice, za vrijeme Monarhije se vino otpremalo na dvor u Beč.

Kruna uspjeha Podruma "Vukoje" je preko 100 zlatnih medalja na različitim vinskim festivalima, te i zvanično priznanje najboljae vinarije u jugoistočnoj Evropi u 2013. godini.

Vina vrhunskog kvaliteta izvoze se, pored evropskog, i na tržište Sjedinjenih Američkih Država i Azije.

vukoje carski vinogradi berba grozdja

Od ove godine u ponudi Podruma "Vukoje" nalazi se i Vinska galerija. Specifična arhitektura, spoj tradicionalnog i modernog, uz vrhunska vina i jela, brzo je postala jedno od glavnih mjesta lijepe atmosfere i ugodnog doživljaja u gradu sunca, vina, platana i dobrih domaćina.