"Hidroelektrane na Trebišnjici" priredile su danas druženje i koktel za predstavnike ustanova, organizacija i sportskih kolektiva koji su dobili donacije iz njihove dobiti za proteklu godinu.

koktel het

Za preko 160 subjekata, uglavnom sa područja Hercegovine, dodijeljeno je  1.233.480 KM, ili deset odsto od ukupne dobiti za prošlu godinu, koja je iznosila 12.334.850 KM.

Gordan Mišeljić, generalni direktor HET-a, kaže da su donacije prošle svu zakonsku proceduru, te da je plan dijeljenja dobiti došao od nadležnih iz matičnog preduzeća, Elektroprivrede Srpske.

"Potrudili smo se da sve donacije ostanu u Hercegovini. Trudićemo se da ova praksa ostane i ubuduće", kazao je Mišeljić, dodajući da su sredstva dodijeljena u humanitarne i socijalne svrhe, sportskim kolektivima, te ustanovama iz oblasti obrazovanja i kulture.

koktel het

Fudbalskom klubu "Leotar", kao najvećem sportskom kolektivu u Hercegovini i klubu sa dugom i bogatom istorijom, dodijeljeno je 200.000 KM.

"Ova donacija nam je mnogo pomogla. Klub nam je ostao 'živ' i nije otišao u stečaj", kazao je Simeon Dučić, predsjednik FK "Leotar", dodajući da su sva dobijena sredstva iskoristili za vraćanje starih dugova.

Predsjednik Nadzornog odbora HET-a, Vladislav Vladičić, istakao je da uspješni postoje kako bi pomagali onima kojima treba, te da je od 170 zahtijeva pozitivno rješenje dobilo 166 ustanova i organizacija.

"Sva sredstva su transparentna i objavljena su u Službenom glasniku Republike Srpske. Ponosni smo na uspjeh naše firme, ali i na raspodjelu koju smo izvršili", kazao je Vladičić.

koktel het

Sredstva u iznosu od 3.000 KM dodijeljena su i Narodnoj biblioteci "Vladimir Gaćinović" iz Bileće. Direktor ove ustanove Šćepan Aleksić kaže da ga veoma raduje činjenica da se neko sjetio knjige i biblioteke.

"Knjiga je oduvijek bila najveći proizvod i izum ljudskog roda, i od knjige je počela sva ljudska civilizacija. A danas je knjiga u takvom položaju da je praktično bačena pod noge, iako je, bez obzira na sve izume ovoga svijeta, nezamjenljiva i ono iz čega učimo", kazao je Aleksić.

Pored Leotara u kategoriji sportskih kolektiva, u oblasti kulture i obrazovanja najviše sredstava dobila je Javna ustanova „Muzička škola Trebinje“, 40.000 KM, dok je u kategoriji socijalne pomoći i humanitarne svrhe 170.000 KM dodijeljeno Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj za obnovu hrama u Prebilovcima.