Nakon što se u aprilu ove godine prvi put pojavio na jednom takmičenju i tom prilikom postao prvak Republike Srpske u kategoriji kamernih horova, hor Srednje muzičke škole "Trebinje" se zatim okitio zlatom na 13. horskom festivalu "Muzičke Majske Svečanosti" koji je održan u Bijeljini.

hor sms trebinje u grckoj

Rezultat toga je i poziv koji je hor SMŠ "Trebinje" dobio od čelnika opštine Kasandra (Halkidiki), za učešće na festivalu "Hanioti 2014".
Na ovogodišnjem festivalu predstavili su se učesnici iz 39 zemalja, a trebinjski hor je bio jedini predstavnik srpskog naroda. Pored toga što lijepo pjevaju, a što su dokazali pri svom prvom nastupu na otvaranju festivala, trebinjski učenici pokazali i da su vitezovi i sportisti.

Naime, na sportskom takmičenju koje je organizovano u okviru festivala, učenici su pobijedili sa ubjedljivim rezultatom. Nakon svega hor je vrlo brzo postao miljenik publike i uživao velike privilegije, a svu ljubav domaćina i publike je nagradio pjesmom "Tamo daleko", koju je hor kao iznenađenje otpjevao na zatvaranju ovogodišnjeg festivala.

hor sms trebinje u grckoj

Na povratku, učenici su imali priliku da prisustvuju Svetoj arhijerejskoj liturgiji u crkvi Sv. Velikomučenika Dimitrija (zaštitnika grada Soluna), zatim da posjete Aristotelov trg, kao i srpsko vojničko groblje - Zejtilnik, gdje je hor ponosno i sa suzama u očima otpjevao još jednom pjesmu stradalnih i slavnih srpskih vojnika.