Većina domaćih preduzeća fokusirana je na regionalno i tržište EU, ali pojedine firme pokušavaju da se izbore za dio tržišnog kolača i na dalekim destinacijama poput SAD, Australije i Kine, piše banjalučki "Glas Srpske".

rusi u vinariji vukoje

Iako je riječ o potpuno novim i udaljenim tržištima, do kojih roba putuje i duže od mjeseca, u prodajnim objektima se može naći solidan asortiman sokova, džemova i vina.

Porodična firma "Beladona" iz Laktaša ove sedmice je poslala drugi kontingent proizvoda od šumskog voća, sirupa i sokova u Australiju. Direktor ovog preduzeća Dušan Rodić kaže da su prve probne količine tri proizvoda izvezli prošle godine i da ih je tržište prihvatilo. Bio je to signal da ove godine povećaju broj proizvoda.

Vlasnik i direktor preduzeća "Spektar drink" iz Bijeljine Đorđe Slavinjak kaže da glavninu proizvoda izvoze u zemlje regiona, ali du su prisutni i u Americi i Australiji. Na rafama marketa u Australiji nalaze se marmelade, džemovi, voćni sokovi, sirupi, pa čak i kiseli kupus iz "Spektar drinka".
Vinarija "Vukoje" iz Trebinja uspjela je da se, osim na tržišta zemalja bivše Jugoslavije, EU i Skandinavije, probije i na kinesko.

- Robu za Kinu šaljemo brodom iz Luke Ploče. Potreban je mjesec da stigne do Kine. Otprilike 30 odsto naše proizvodnje ide u izvoz, a 70 odsto ostaje u BiH - kazao je vlasnik vinarije "Vukoje" Zoran Obren Vukoje.