Vojvodi Nedeljku Vidakoviću danas je svečano otkriven spomenik u Srpskoj ulici u Trebinju.

otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

U čast slavnog vojvode i njegove pogibije na današnji dan 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, spomenik su svečano otkrili, u prisustvu počasne straže Oružanih snaga BiH, predstavnici porodice Vidaković i porodica njegovih poginulih saboraca iz Bobanske čete Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, nakon čega je spomenik osveštao Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, sa sveštenstvom eparhije.

Vladika Grigorije je istakao da je vojvoda Vidaković simbol časti i obraza srpske vojske u odbrambeno-otadžbinskom ratu od 1992-1995. godine, te da zbog toga danas možemo ponosna čela i obraza i čistog srca da dižemo spomenik vojskovođi, vojniku i vojvodi. otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

Vladika Grigorije je dodao da je žrtva Nedeljka Vidakovića za današnje generacije pouka da život vrijedi onoliko koliko smo spremni da ga damo za druge.

„Ako je Nedeljko bio spreman da skoči u vatru, da sačuva svoga vojnika, i ako je to posvjedočio istinskom žrtvom i zapečatio svojom krvlju, mi danas možemo samo da se divimo tome, da to slavimo, ali i da se time poučavamo – da nema ništa svetije, niti veće ljubavi od ove - kad neko život svoj položi za druge“, istakao je episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

U ime porodice Vidaković prisutnim se obratio Risto Vidaković, brat pokojnog vojvode.

otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

"Neđo je bio samo prvi među jednakima. Ovo je velika čast za moju porodicu, za moje Bobane i naš grad", kazao je Risto Vidaković.

Nakon pogibije bobanskog vojvode komandovanje Bobanskom četom je preuzeo Dragan Ristić - Beli, koji je istakao da vojvoda nije bio tip junačine po kojim se tresla zemlja, nikad naprasit ni agresivan, već tih, odmjeren i razložan čovjek, koji je plijenio hrabrošću i snagom razuma, uvijek prvi - i u stroju i na liniji. otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

„Nikad ga niko nije čuo da kaže – juriš ili naprijed, bilo je to uvijek 'za mnom braću'. Titulu vojvode je stekao na svom pragu na Bobanima, a ne na tuđim pragovima i baštinama. Sa svojim borcima odbranio je najveći dio bobanske površi od neprijatelja, a što je još značajnije sačuvao je onu vrelu liniju na visovima iznad Popovog polja na koju su se sručile tone i tone granata", kazao je Ristić, napominjući da je za krvavu liniju u Popovom polju život dalo 18 najboljih sinova, među njima i vojvodin stariji brat Savo.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da je Nedeljko Vidaković jedan od 273 poginula Trebinjca za odbranu našeg grada, ali i predvodnik onih koji su čast predaka i obraz potomaka zaštitili svojim životom.

otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

"On nije samo pali borac Vojske Republike Srpske, već je on oličenje i ovog grada i svoga naroda, poštenog i uspravnog, koji je naučio da svoju slobodu i sve što ima ostvaruje sam i bez ičije pomoći“, naglasio je Vučurević, dodajući da će bronzani spomenik vojvode Vidakovića biti svetionik za buduće generacije, koji će pokazivati put časti, dobrote, istine, pravoslavlja i svetosavlja, ljubavi i drugarstva.

Svečanosti otkrivanja spomenika bobanskom komandantu prisustvovalo je i više stotina građana istočne Hercegovine i Crne Gore.

Na kraju je priređen bogat kulturno-umjetnički program. Odlomak iz poeme "Vojvoda Nedeljko Vidaković" uz gusle je otpjevao narodni guslar iz Trebinja Vladan Perović, dok je odlomak iz svoje poeme o trebinjskom vojvodi govorio mladi trebinjski pjesnik Predrag Janičić.

Inicijativu za izgradnju spomen-obilježja pokrenuli su vojvodini saborci i Bobanci, a skulptura je rad umjetničke livnice „Braća Jeremić“ iz Beograda.

Otkrivanju je prethodio pomen u Sabornom hramu, koji je služio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju

otkrivanje spomenika vojvodi nedeljku vidakovicu u trebinju