Ulaganje u nauku je investicija za budućnost i veoma je važna za razvoj i dobrobit čovječanstva, rekao je večeras u Trebinju ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvarajući manifestaciju "Noć istraživača".

noc istrazivaca trebinje 2014

Komić je rekao da se organizovanjem manifestacije "Noć istraživača" želi poslati poruka da je Vlada Republike Srpske opredijeljena za naučno-tehnološki razvoj.

"Uvjeren sam da inovatorima treba pružati još veću podršku, jer budućnost svijeta je u inovacijama", rekao je Komić, napominjući da one zemlje koje imaju najveći broj istraživača nisu i najinovativnije.

On je istakao da nauka predstavlja težak, mukotrpan i neizvjestan posao, ali ujedno i zanimljiv i kreativan, te jedini koji može da ponudi određena rješenja za brojnim izazovima sa kojima je čovječanstvo suočeno - od demografskih promjena, ekonomskih, socijalnih, klimatskih, ekoloških i drugih.

Ukazujući na veliki značaj razvoja nauke, Komić je napomenuo da će ove godine u svijetu za istraživanje i razvoj, odnosno za nauku, biti izdvojeno oko 1,6 triliona dolara.
On je izrazio nadu da će inovatori u Republici Srpskoj sve više dolaziti do izražaja, podsjećajući da postoji nekoliko manifestacija u Srpskoj gdje se mladi mogu dokazati, od kojih je naveo "Inost mladih", te takmičenje za najbolju inovaciju koje se tradicionalno organizuje, čime se podstiče inovacija i izdvajaju određena sredstva.

noc istrazivaca trebinje 2014

"Naravno da treba više sredstava za njihov odlazak na različite sajmove i izložbe, ali ono što je poseban problem je komercijalizacija tih inovacija", rekao je Komić.

Ministar Komić velikom broju studenata održao je predavanje o temi "Ulaganje u istraživanje i razvoj - investicija za budućnost".
Dekan Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju Dušan Jokanović je istakao da je "Noć istraživača" veoma bitna manifestacija kojoj prisustvuje više od 300 djece iz osnovnih i srednjih škola, te fakulteta.

"Veoma je važno da nauka bude dostupna svima, da ne bude diskreciono pravo Univerziteta i profesora, a s druge strane moramo poslati jasnu poruku da se od najmlađih uzrasta sije to sjeme istraživačkog rada", rekao je Jokanović i dodao da se na taj način može doprinijeti napretku i boljitku društva u cjelini.

On je napomenuo da će, osim predavanja o aktuelnim naučnim temama, posjetioci "Noći istraživača" moći da vide uživo zanimljive hemijske eksperimente, kao što su nevidljivo ogledalo, hemijski kameleon i druge, "i-te" lampu uz pomoć koje se razgovara sa računarom, mogućnosti "tri-de" štampača, softver za konverziju teksta u govor, te da teleskopom posmatraju zvijezde, a biće prikazan i važan softver za pomoć slijepim licima.

Manifestaciju "Noć istraživača", koja se održava treći put u Trebinju, organizovalo je Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.