U Domu zdravlja kod porodičnih ljekara od danas je počelo prijavljivanje za besplatne ultrazvučne preglede krvnih sudova glave i vrata, koji će biti organizovani početkom oktobra.

dom zdravlja trebinje

Vlado Đajić, specijalista neurologije i menadžer projekta „Prevencija i tretman moždanog udara“, u okviru koga se i organizuju ovi besplatni pregledi, rekao je da svi zainteresovani građani mogu da se prijave kod svojih porodičnih ljekara kako bi se besplatno pregledali.

On je ovih dana održao i nekoliko edukativnih predavanja sa kolegama u istočnoj Hercegovini o ovoj najčešćoj neurološkoj bolesti.

„Krajem ovog mjeseca biće održano i stručno predavanje na kome će najbolji neurolozi u regionu govoriti o ovom oboljenju koje predstavlja treću bolest po smrtnosti u svijetu“, istakao je doktor Đajić.

On je naveo da su preventivni pregledi veoma važni, jer se njima otkrivaju patološke promjene na krvnih sudovima i time onemogućava nastanak moždanog udara.

„Poznato je da 50 do 70 odsto moždanih udara nastaje zbog začepljenja krvnih sudova vrata i glave. Ako se na vrijeme otkriju promjene rizik od moždanog udara se znatno smanjuje“, rekao je Đajić.

On je upozorio da pacijenti koje imaju povišen krvni pritisak, šećernu bolest, masnoću u krvi, te fizički neaktivne osobe obavezno moraju uraditi ultrazvučni pregled krvnih sudova i redovno kontrolisati zdravlje.

Projekat “Prevencija i tretman moždanog udara“ provodi Društvo doktora medicine RS pod pokroviteljstvom resornog ministarstva.