Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini, prva vojna crkva u Srpskoj podignuta 1994. godine, biće nakon obnavljanja osveštan u utorak, 30. septembra, najavljeno je iz Eparhije zvorničko-tuzlanske SPC.

vojna crkva bijeljina

Osveštanje hrama biće obavljeno je sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma, uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Dimenzije Spomen-hrama su 14 metara sa 7,40 metara, sagrađen je od pune cigle kao jednobrodna crkva bez kupola, sa jednim zvonikom i jednim zvonom.

U ljetopisu hrama je zapisano da ga podižu borci Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske sa namjerom da sačuvaju vječnu uspomenu i molitveno sjećanje na sve poginule saborce koji dadoše živote braneći Otadžbinu i vjeru pravoslavnu.

Temeljna obnova hrama počela je 2010. godine.
Finansirana je dobrovoljnim prilozima i trudom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Centra javne bezbjednosti Bijeljina, Oružanih snaga BiH, Granične policije BiH, Profesionalne vatrogasne jedinice iz Bijeljine, Pravoslavnog dušebrižništva SPC, Gradske boračke organizacije, Udruženja potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine iz Bijeljine, kao i trudom i ljubavlju zahvalnog naroda Semberije i Majevice.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara u Bijeljini čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve poginule policajce, vojnike, vatrogasce i vojne ljekare koji su postradali na dužnosti, kao i na sve ratne dobrovoljce Semberije i Podrinja iz oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

Uz osveštanje Spomen-hrama, na ovoj svečanosti biće obilježeno i sto godina Velikog rata 1914-1918. godine, konačna pobjeda i oslobođenje balkanskih naroda u Prvom svjetskom ratu.

Na svečanosti u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini nastupiće umjetnički ansambl "Stanislav Binički" Ministarstva odbrane Srbije i hor "Sveti kralj Stefan Dečanski" iz Brčkog.