HERCEG-NOVI - Njegujući tradiciju i istoriju hercegnovskog kraja, u manastiru Savina je održan sastanak Odbora za obilježavanje 80 godina od posljednjeg dolaska u Herceg-Novi kralja Kraljevine Jugoslavije Aleksandra Karađorđevića i njegovog odlaska za Marselj, gdje je od strane ustaške emigracije ubijen 9. oktobra 1934. godine.

herceg novi obiljezavanje marseljskog atentata

Na sastanku je utvrđen program koji će povodom ovog datuma biti održan u manastiru Savina i u dvorani „Park“.

Upokojena liturgija, na prijedlog mitropolita Crnogorsko-primorskog Amfilohija, biće služena 9. oktobra, a tokom dana biće otkriven i barejef kralja Aleksandra, spomen-ploča koja se do Drugog svjetskog rata nalazila u manastiru Savina, a nakon njega bačena u podrum kuće jedne hercegnovske porodice. Sačuvao ju je Božidar D. Vlaović, i nakon dugo godina je, kao poklon, vratio tamo gdje se i nekad nalazila.

U popodnevnom terminu, 9. oktobra sa početkom u 19.00 časova, u dvorani „Park“ biće održana svečana akademija o ovom događaju. U okviru akademije biće prikazan dokumentarni film „Poslednji korak“, novinara Perice Đakovića.

„Na akademiji će učestvovati hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo iz Kotora i crkveni horovi iz Herceg-Novog, a predviđena je i prigodna riječ istoričara o ovom za Herceg Novi bitnom datumu“, kazao je Nebojša Rašo, potpredsjednik odbora, koji je i predsjedavao sastankom u manastiru Savina.

Organizatori ove manifestacije su crkvene opštine Herceg-Novi, Matica Boke i Srpski soko.