Komandantu Bobanske čete Vojske Republike Srpske, vojvodi Nedeljku Vidakoviću, koji je poginuo 27. septembra 1994. godine na Boračkom jezeru kod Konjica, danas je postavljena statua u Srpskoj ulici u centra Trebinja.

statua vojvodi nedeljku vidakoviću

Prema riječima Bobanaca, koji su i inicijatori izgradnje spomen-obilježja vojvodi Vidakoviću, spomenik, za deset odsto uvećan u odnosu na prirodnu veličinu Vidakovića, uradila je beogradska livnica "Braća Jeremić", za šta je izdvojeno oko 20.000 KM.

Kuriozitet cijelog projekta je taj što je postament-kamen na kojoj stoji statua i na kojoj je postavljena ploča sa vojvodinim imenom, donijet iz Rapti, rodnog sela bobanskog komandanta. Sve se radilo u cilju da se legendarnom komandantu, Bobancima i Bobanima oduži na način kako to i zaslužuju.

Izgradnju spomenika pomogli su mnogobrojni Bobanci, ratni saborci pokojnog Vojvode, preduzeća i ustanove, kao i grad Trebinje.
U okviru kompleksa u potpunosti će biti uređen prostor od Kamenog mosta do "Slatke kuće".

Bista visoka oko dva metra biće svečano otkrivena u subotu, na dvadesetogodišnjicu od pogibije Vojvode.

U 10.15 časova predviđen je parastos u Sabornom hramu, a u 11.00 sati svečano otkrivanje spomenika.

Bobanska četa, čiji je komandant bio Nedeljko Vidaković, formirana je u selu Šćenica na Trojičindan 1992. godine, kao interventna jedinica Trebinjske brigade.

Jedna je od najzaslužnijih jedinica u odbrani Trebinja od hrvatske agresije u odbrambeno-otadžbinskom ratu devedesetih godina, a brojila je 120 boraca. Kraj rata nisu dočekala 23 hrabra pripadnika ove čete.

Važno je napomenuti da je slavna Bobanska četa odigrala značajnu ulogu i u odbrani strateški važnih visova, koji su, kasnije su pisali hrvatski generali, bili prekretnica za osvajanje Trebinja.

plakat vojvoda vidakovic spomenik