U selu Šćenica na Bobanima danas je, povodom praznika Rođenja Presvete Bogorodice - Male Gospojine, a ujedno i krsne slave hrama u tom selu, služena Sveta liturgija i održan tradicionalni narodni sabor.

mala gospojina bobani

U prisustvu velikog broja vjernika liturgiju, u hramu obnovljenom 2008. godine, na granici Hercegovine i Dalmacije odakle su Čičkovići, Radulovići, Tripići i Jovići, služili su sveštenici Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Bobanski kraj, koji broji tridesetak sela, nakon ratnih dejstava krajem prošlog vijeka, ponovo se vraća u stari sjaj. I u Šćenici se na radost Bobanaca i svih dobronamjernih ljudi crvene krovovi, a i zimi iz dimnjaka dim "viri". Vraćaju se na svoja ognjišta, obnavljaju kuće, bave se pčelarstvom, stočarstvom i poljoprivredom.

I sve to, kažu Bobanci, uz pjesmu i igru. Okupljaju se oko hramova u tom kraju, kojih ima tri. Najstariji je u selu Prosjek, koji je prema predanjima sagrađen za jedan dan i jednu noć, zatim Svete Trojice u Raptima i na kraju vaskrsli hram Male Gospojine u Šćenici.

Agresija neprijateljske hrvatske vojske devedesetih godina prošlog vijeka raselila je Bobance, uništila im kuće, hramove i groblja. Jednom riječju, uništen je život velikog broja porodica.

Prolazeći kroz Bobane, gdje ima i etnički raznolikih sela, činjenica je da se vraća život u sela koja su dala najhrabrije u proteklom ratu. Upravo Baobanska četa Vojske Republike Srpske, nakon povlačenja Jugoslovenske narodne armije, držala je strateški važne visove i neprijatelju slala jasnu poruku da pored njih živih neće dalje proći.

Do pojedinih sela bobanskog kraja prije nekoliko godina stigli su asfalt i struja. Bobani su ponovo mjesto gdje se živi, radi, druži i odmara. Mjesto gdje je dobrodošao svako dobog srca i duše, gdje se srpska tradicija čuva i uz gusle pjeva slavna istorija.