Srpko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo „Gusle“ Mostar pozivaju Vas na 95. „Šantićeve večeri poezije“ u Mostaru, od 22. do 29. septembra, koje se, kao i ono prvo „Šantićevo veče“ davne 1920. godine, održavaju u čast Alekse Šantića.

u cast alekse santica

Iako Šantićeve – u stvari svih ljudi dobre volje, iako večeri – u stvari dani, iako poezije – u stvari umjetnosti i života uopšte. Prilika su da se gudalom violine zatalasa klasje ispod golih brda. A jedro zrnje, razasuto po „Prosvjeti“ i „Guslama“, progovori, propiše i propjeva, uz romor „Mostarskih kiša“, koje mirišu i na jesen i na proljeće, istovremeno. Dragom Proljeću ove jeseni iz Mostara šaljemo najljepše pismo na svijetu!

Prilika je ovo da sa stranica naših starih ljetopisa zapjeva „Hrvoje“ i ispiše stranice nove. Na njima velikim slovima zapisujemo i ime Svetlane Bojković.

Te stranice bljesnuće i pred Vašim očima, kao i one Dučićeve, umjetničke i diplomatske. Pred vidom i sluhom Vašim prikazaće se i portret Milice Jeftimijević Lilić, književnice. Prilika je ovo da se zaljulja kolijevka lâvâ i druga kuća Šantićeva, a kad se mlado poetsko veče spusti na Mostar, da se čuju stihovi ujedinjenog svijeta, na raznim jezicima njegovim. A, prije nego što svane i posljednji septembarski dan, niz stepenice starog grada spustiće se posljednje ovogodišnje „Šantićevo veče poezije“, veče savremene poezije.

Ne propustite ni Vi da čujete, vidite i okusite. Da pokisnete i udahnete, pomirišete. Ne propustite da prelistate i dodirnete. Ne propustite da doživite svečano otvaranje 95. „Šantićevih večeri poezije“, 22. septembra, u atrijumu Vladičanskog dvora u Mostaru, sa početkom u 19.00 časova.