HERCEG-NOVI - U Hotelu „Lajt haus“ u Igalu zavšena je osma po redu likovna kolonija „Moje sunce“, koju u Herceg-Novom organizuje humanitarna organizacija „Složno u nevolji“ iz Niša.

kolonija moje sunce herceg novi

Prema riječima Dragana Blagojevića, rukovodioca kolonije, zahvaljujući ovoj organizaciji, opštini Herceg-Novi, upravi Hotela „Lajt haus“ i mnogih drugih donatorima proteklih godina je više od četiri hiljade mališana iz socijalno ugroženih porodica i djece sa posebnim potrebama sa Kosova i Metohije boravilo na ljetovanju i odmoru u Herceg-Novom.

On dodaje da mnoga djeca ne bi nikada vidjela more da nije ovakvih i sličnih akcija, napominjući da su koloniju svojim slikama pomogli brojni umjetnici.

„Ovim fundusom naša kolonija je uvećana za 45 do 50 radova i značajno je povećan naš legat koji će nas za korak približiti našoj ideji da se možda i ovdje u Igalu napravi kamp trajnog karaktera“, istakao je Blagojević.

Filip Janković, učesnik kolonije, kaže da je posebna vrijednost kolonije što je humanitarnog karaktera, te što se dobijenim sredstvima djeci omogućuje da uživaju u čarima ljeta i mora.

„Stigao sam u Igalo da svojim skromnim radom pomognem jedan lijep gest jer sve što ovdje radimo je za tu siromašnu djecu sa Kosova i Metohije“, kaže Milan Bulatović-Bulat iz Podgorice, koji na koloniji učestvuje po drugi put.

Riječi hvale za koloniju ima i Miodrag Anđelković iz Niša. Za njega, kaže, veliko zadovoljstvo predstavlja što, na neki način, svi umjetnici rade za djecu, i tako daju mali doprinos za njihovo ljepše djetinjstvo.

„Mene kao kontinentalca privlači novo svjetlosno stanje, mediteransko sunce. Jedina oaza gdje se sreću ljudi koji slikaju su kolonije. To je nekakva mogućnost druženja starijih i mlađih kolega“, kaže Anđelković.

Izložba slika nastalih na ovogodišnjoj koloniji u Igalu biće otvorena 28. oktobra, povodom dana opštine Herceg-Novi. Predviđeno je da se izložba održi i u Beogradu i Nišu.

NVO„Složno u nevolji“ je, do sada, prikupila preko 300 slika poznatih umjetnika.

Važno je istaći i ovogodišnje učesnike kolonije, a to su: Filip Janković, Ljubo i Maja Brajović, Milan Bulatović-Bulat, Miodrag i Mirjana Anđelković, Drago Vučić, Milan Jovović i Luka Joksimović.

Takođe, za koloniju su slike priložili: Milenko Bojiša iz Sombora, Aleksandar Bogdanović iz Vršca, Šlajf Šandor iz Veternika kod Novog Sada, Goran Banković, Rajko Karišić i Marija Đukić iz Beograda, Zoran Govedarica iz Pančeva, Branko Milošević iz Banjaluke, Vladimir Lero i Branislav Kovačević-Kova iz Bileće, Velibor Bugarin, Milan Radaković i Milan Milić Jagodinski iz Novog Sada i Miladin Đukanović-Bajo iz Zrenjanina.