Trebinje je jedan od gradova u Bosni i Hercegovini koji nemaju gradsku toplanu pa se građani za grijanje svake zime snalaze kako znaju i umiju.

cijepanje drva

Prema temeljitom izračunu Trebinjaca, s ciljem, naravno, da što lakše finansijski prebrode zimu, grijanje na struju je najskuplje, a ono na drva najprihvatljivije.

Najbolje je sretnicima koji imaju parče svoje šume, jer za kubni metar ovog ogrjeva potrebno im je samo sedam KM, koliko plaćaju dozvolu za sječu.

- Dosta stanovnika se grije iz vlastitih šuma, gdje je potrebno da izvade rješenje i odobrenje za sječu. Onda na teren izađu lugari i označavaju šta je za sječu. Cijena tog rješenja za metar kubni iznosi sedam KM - objašnjava Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršem iz Trebinja.

Oni koji, pak, drva kupuju od prodavača žale se da je cijena visoka. Za kubni metar treba izdvojiti od 60 do 70 KM, ali u tu cijenu nisu uračunati svi troškovi, jer neki prodavači naplaćuju i prijevoz. Dodatni trošak je i rezanje i cijepanje drva. Za ove poslove treba izdvojiti šest maraka po metru.

Prodavači drva kažu da posla ima, ali da građani kupuju manje količine pa onda opet nakon nekog vremena naručuju nove. Neki ih mole da drva otplate na rate.

Kao alternativu uz drva mnogi koriste i ugalj. Cijena tone uglja u RiTE Gacko iznosi 70 KM, odnosno 120 KM u Trebinju.

Pelet je ove sezone znatno skuplji u odnosu na prethodnu, tako da će građani koji se griju na najčistiji i ekološki najprihvatljiviji ogrjev za jednu tonu morati izdvojiti 330 KM - kazali su nam u jednom trebinjskom preduzeću koje se bavi prodajom peleta.

60-70 KM cijena kubnog metra drva

7 KM dozvola za sječu kubnog metra vlastite šume

70 KM cijena tone uglja u RiTE Gacko

120 KM cijena tone uglja u Trebinju

330 KM cijena tone peleta.