HERCEG-NOVI - Više hiljada građana Herceg-Novog, paljenjem svijeća na trgu Nikole Đurkovića i mirnom šetnjom Njegoševom ulicom do Centra bezbjednosti na Toploj, danas su odali poštu tragično ubijenom Jovanu Kosaću /28/, koji je nastradao u diskoteci "Kaza" u Igalu, gdje je radio.

herceg novi protest jovan kosac

Okupljeni su osudili organe MUP-a jer za osam dana nisu bili "sposobni" da uhapse Dragoja Baošića iz Bijelog Polja, koji je osumnjičen za ubistvo mladog Novljanina.

I pored toga što je skup najavljen, bezobrazluk pripadnika Centra bezbjednosti još jednom je bio i te kako očigledan. Naime, saobraćaj Njegoševom ulicom nije zaustavljen. Takođe, prisutnim se, iako su tražili, nije obratio prvi policajac grada Petar Ognjenović.
Tokom mirnog okupljanja ogorčenih Novljana, čuli su se povici "Štitite ubice" - "Branite kriminalce".

U ime organizatora, omladine Herceg-Novog, govorila je Dragana Cmiljanić, istakavši da su svi okupljeni Jovan Kosać.

"Zar ne čujete jecaj Crne Gore? Budite ljudi, budite tužioci, a ne neljudi i anti tužioci. Budite za pravdu, a ne za ćutnju. Naši životi su u vašim rukama, u vašim papirima. Radite za život, radite za istinu, radite za vas i nas, za mladost i starost. Dopustite nam da volimo Herceg-Novi i Crnu Goru, a ne da vas bude strah jer strah životu često obraz kalja", rekla je Cmiljanić.

Okupljeni su poručili tužilaštvu da će, ako ne pohapse ubicu i njegove saučesnike do srijede u podne (24. septembar), blokirati sve državne ustanove u Herceg-Novom.

Prisutnim se obratio i Drago Kosać, otac ubijenog Jovana.

"Misli ološ da im niko ne može ništa i da za pare koje su stekli prodajući drogu djeci ovog grada mogu da pokriju sve, pa i ubistvo našeg Jovana. Mi ne možemo vratiti Jovana, ali ovaj protest i buduće aktivnosti treba da donesu barem mali boljitak ovom gradu", kazao je Kosać, dodajući da su učesnici ubista njegovog sina načinili veliki broj zlodjela.

Napomenuo je da ubice postavljaju fotografije po "fejsbuku", dok nadležne institucije tvrde da ih ne mogu pronaći. Takođe, kazao je danas Kosać, postoji i video snimak na kojem se vidi da šest ljudi-ubica ubijaju njegovog sina, a ne tri kako tvrdi policija i tužilaštvo.

"Dokle državo Crna Goro. Zar mi tako vraćaš što smo ti glasove dali. Zar mi zato dijete uze? Zar smo te stvorili da nam uzimaš najbolje sinove svaka dva mjeseca. Zar ćeš pobiti sve što je dobro i pustiti da ološ vlada. Crna si da crnja ne možeš biti", kazao je Kosać, nabrajajući ubijene u Baru i Podgorici.