U Osnovnoj školi "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinju uskoro bi trebao da bude organizovan produženi boravak za djecu nižih razreda uz mogućnost jednog obroka, što je jedinstveno na području Hercegovine, a stvorili bi se uslovi za prijem četiri radnika, potvrdio je Srni direktor ove obrazovne ustanove Darko Jegdić.

osnovna skola jova jovanovic zmaj trebinje

"Produženi boravak predstavlja proširenu vaspitno-obrazovni djelatnost škole, gdje jedan broj učenika, prije ili poslije redovne nastave borave u školi i pod rukovodstvom učitelja i stručnih saradnika sistematski i planski priprema za nastavu i organizovano provodi svoje slobodno vrijeme", rekao je Jegdić i dodao da će produženi boravak početi sa radom 1. oktobra ukoliko se prikupe sve potrebne saglasnosti.

On je napomenuo da je boravak besplatan, osim ručka koji košta četiri KM, te dodao da bi vrijeme rada produženog boravka bilo od 6.30 do 16.00 časova, a da bi prioritet pri upisu imala djeca čija oba roditelja rade i ona nižih razreda.

Planirano je da produženi boravak koriste učenici prvog, drugog i trećeg razreda, s tim što ih najmanje mora prijaviti 24, a najviše 60 učenika, dok će sa njima, u zavisnosti od broja, svakodnevno raditi dva učitelja, odnosno učitelj i pedagog. "Interes nam je da usluge zbrinjavanja djece pružamo za vrijeme rada njihovih roditelja, kako bi svima olakšali", rekao je Jegdić i napomenuo da nije tačno određeno vrijeme kada roditelji trebaju da dovedu djecu, već da će to oni sami odlučiti u skladu sa potrebama.

Jegdić kaže da je velika zainteresovanost roditelja koji žele da upišu djecu u ovaj boravak i da će škola formirati komisiju od tri člana koja će, po prioritetima odlučiti ko će biti upisan.

U okviru produženog boravka učenici bi osim učenja i upotrebe računara imali i aktivnosti po izboru, a biće organizovano i vrijeme za igru, sport i rekreaciju.

Direktor škole kaže da vrijeme organizovano u igri, doprinosi da djeca obogaćuju svoja znanja, razvijaju sposobnosti i vještine, kako bi naučeno koristili u svakodnevnom životu.

U Upravi škole napominju da će za potrebe produženog boravka biti adaptirane tri prostorije - učenike, nastavni kadar i trpezarija za ručak, koje će biti u izdvojenom dijelu unutar objekta za koje postoji poseban ulaz, tako da se neće ometati redovna nastava.

"Za opremanje ovih prostorija adekvatnim namještajem neophodno je obezbijediti oko 5.000 KM", rekao je Jegdić i pozvao lokalnu zajednicu, roditelje, privatna i državna preduzeća da u skladu sa mogućnostima pomognu da bi što skorije učionice bile u funkciji.

Roditelji koji žele dijete da upišu u produženi boravak potrebno je da do utorka, 23. septembra donesu zahtjev za boravak, potvrdu o zaposlenju i kućnu listu, a u slučaju da iz nekog razloga ne mogu dobiti zahtjev o zaposlenju, mogu donijeti popunjenu izjavu iz opštine.

U Upravi škole ističu da će, na osnovu zahtjeva roditelja i broja učenika, naredne sedmice uputiti zahtjev resornom ministarstvu i ukoliko dobiju pozitivan odgovor početkom sljedećeg mjeseca biće organizovan produženi boravak.

Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Trebinji je sa 1.151 učenika među najbrojnijim u Republici Srpskoj.