Kinoteka Republike Srpske gostovaće u utorak i srijedu, 23. i 24. septembra, u Trebinju programom "U kontekstu", koji je u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda pripremljen povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

kinoteka srpske program u kontekstu u trebinju

Program počinje 23. septembra otvaranjem izložbe "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu", koja će biti postavljena u Kulturnom centru Trebinje do 3. oktobra, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

Naredne večeri, 24. septembra, u Muzeju Hercegovine biće održan dokumentarni filmski program, u okviru kojeg će biti prikazani filmovi "Sarajevski atentat" Suada Mrkonjića i "Cerska bitka" Svetozara Pavlovića, oba iz 1964. godine, te dugometražni dokumentarac Miomira Mikija Stamenkovića "Jugoslavija po volji naroda 1914 - 1918" iz 1988. godine.

Izložba "Srbi i Srbija na filmu u Prvom svjetskom ratu" nastala je na osnovu izuzetno vrijednih filmskih dokumenata koji se čuvaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a mnogi od njih su prvi put dostupni javnosti.
Na oko 50 panoa biće prikazani fotogrami iz filmova koje su od 1914. do 1918. godine snimili pioniri srpskog filma, ali i saveznički i snimatelji iz neprijateljskih zemalja.

Tu su i faksimili različitih dokumenata i odobrenja srpske vojske za kinematografska snimanja, sa zadatkom da se "najvažniji momenti borbe, kao i ostali događaji sačuvaju za istoriju i u slikama".

Izložba je prvi put javno prikazana u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu sredinom juna, nakon čega je nastavljeno njeno gostovanje širom Srbije.
Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Kinoteka Republike Srpske dobila je ekskluzivno pravo da izradi kopiju za Republiku Srpsku, pa se na taj način izložba istovremeno pokazuje i u Srbiji i u Srpskoj.

Osim predstavnika Kinoteke Republike Srpske, programu u Trebinju prisustvovaće i predstavnici Jugoslovenske kinoteke, direktor Radoslav Zelenović, te autori izložbe Aleksandar Erdeljanović, upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke i Božidar Marjanović, viši stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

Program "U kontekstu" održan je u junu u Istočnom Sarajevu, a gostovanjem u Trebinju, Kinoteka Srpske nastavlja realizaciju ovog programa širom Republike Srpske, pa će, nakon Trebinja, sličan program biti predstavljen i u drugim gradovima Srpske.

Generalni pokrivitelj manifestacije je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Program u Trebinju realizuje se uz podršku grada, gradskog odbora za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, te Kulturnog centra Trebinje i Muzeja Hercegovine.