Hercegovačke domaćice mijenjaju navike – Po zimnicu u market!

Autor: Neda Dreč/Press Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 19. 09. 2014. - 15:50h

Zbog slabe ponude domaćeg voća i povrća, visokih cijena, te slabe kupovne moći građana, na trpezi brojnih hercegovačkih porodica ove godine neće biti domaćih džemova, ajvara, kompota i kiselog povrća.

zimnica

Prema riječima prodavaca na trebinjskim pijacama kriza je uveliko uticala na sve manju potražnju za voćem i povrćem potrebnim za pripremu zimnice. Sa žalom se, kažu, sjećaju vremena kada su se paprike, kupus, patlidžani i ostalo povrće kupovali u vrećama, a trebinjske domaćice se utrkivale čija će zimnica da bude bogatija i raznovrsnija.

Pored krize, ove godine, građanima nije na raspolaganju ni bogata ponuda voća i povrća, jer su poplave, kiše i loše vrijeme učinili svoje. Oni koji ipak odluče da ove godine spremaju zimnicu za kvalitetno voće i povrće moraće da izdvoje veće sume novca nego prošle godine.

Šljiva slabo rodila

Jelena Jokšić, koja na trebinskoj pijaci godinama prodaje svježe voće i povće kaže da je ove jeseni ponuda izuzetno slaba, što je doprinijelo i rastu cijena pojedinih poljoprivrednih proizvoda.

Domaćice za sada kupuju pomalo i još uvijek nema navale. Mnoge od njih komentarišu da je skupo i konstantno pitaju kada će cijene da padnu. Voće i povrće uglavnom se kupuje na kilogram do dva, eventualno se desi da neko uzme količinu od pet kilograma – ističe Jokšićeva.

Loše vremenske prilike, kaže, dovele su do toga da je ponuda izuzetno mala, pa je i ono što se nudi mnogima skupo za zimnicu.

I mi trgovci smo svjesni situacije, pa često teškog srca kažemo koliko nešto košta. Ove godine je, na primjer, šljiva slabo rodila, a ona nam se trenutno najviše traži za džem. Njena cijena se kreće od 1,50 do dvije KM, što je skuplje u odnosu na prošlu godinu kada je kilogram šljive koštao između 0,80 i jedne KM – objašnjava Jokšićeva.

Prema njenim riječima, više novca će morati da izdvoje i one domaćice koje odluče da kupe kvalitetnu crvenu papriku. Tako je za kilogram crvenih paprika potrebno izdvojiti imeđu 1,50 i dvije KM, dok se prošle godine cijena ovih paprika kretala između 1,30 i 1,50 KM.

Zalihe mnogo skromnije

Na slabu prodaju i potražnju voća i povrća, požalila se i Snježana Puhalo, koja na pijaci prodaje već deset godina. I na njenoj tezgi najveća potražnja vlada za šljivama, kojih zbog loših vremenskih uslova u ponudi ima vrlo malo.

Kriza čini svoje i iz godine u godinu sve se manje kupuje za zimnicu. Domaćice sada traže i paprike, ali ne u velikim količinama. Septembar je mjesec, djeca su krenula u školu, pa su mnogi za sada odustali od pripreme zimnice, jer su morali da im obezbijede knjige i ostalo što im je potrebno – ističe Puhalova.

Prema njenim rečima, prodaju uveliko „spasavaju“ kupci sa strane, koji najčešće dolaze iz Herceg-Novog i Dubrovnika, dok se domaće stanovništvo uglavnom oslanja na akcije u velikim marketima.

Trebinjske domaćice potvrđuju da će ove godine zalihe zimnice u njihovim ostavama biti mnogo skromnije nego prethodnih godina. Iako se kupovni proizvodi teško mogu porediti sa onim domaćim, i oni će se, kažu, naći na njihovim trpezama.

Već sam napravila deset tegli ajvara, ali to za moju četvoročlanu porodicu sigurno neće biti dovoljno za cijelu zimu, pa ću morati jedan dio i da kupim. Voće i povrće je zaista skupo i mislim da se za veće količine ne isplati davati novac. Džem ove godine neću ni praviti, jer za 10 kg šljiva moram da platim i do 20 KM. Malo ih je u ponudi, a ono što ima nije dobrog kvaliteta, jer nisu dovoljno slatke – objašnjava Trebinjka Dragana D.

Zamrzivači bez mesa

Nekada su hercegovačke gomaćice brinule i o tome da u zamrzivačima za zimu obezbijede i dovoljne količine mesa. Danas, u vrijeme krize kupuju samo onoliko koliko im treba za jedan  ručak. U trebinjskim mesnicama potvrdili su nam da su vremena kupovine mesa na veliko odavno prošla.

Kriza je uveliko uticala i na prodaju mese. Građani kupuju uglavnom onoliko koliko treba za dnevnu upotrebu i koliko im mogućnosti dozvoljavaju. Jedino za vrijeme slava i praznika prodaja se nešto poveća, a poslije toga se sve vraća na staro – kažu u jednoj trebinjskoj mesnici i dodaju da se cijene mesa nisu mijenjale tokom proteklih osam godina.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja