Zbog slabe ponude domaćeg voća i povrća, visokih cijena, te slabe kupovne moći građana, na trpezi brojnih hercegovačkih porodica ove godine neće biti domaćih džemova, ajvara, kompota i kiselog povrća.

zimnica

Prema riječima prodavaca na trebinjskim pijacama kriza je uveliko uticala na sve manju potražnju za voćem i povrćem potrebnim za pripremu zimnice. Sa žalom se, kažu, sjećaju vremena kada su se paprike, kupus, patlidžani i ostalo povrće kupovali u vrećama, a trebinjske domaćice se utrkivale čija će zimnica da bude bogatija i raznovrsnija.

Pored krize, ove godine, građanima nije na raspolaganju ni bogata ponuda voća i povrća, jer su poplave, kiše i loše vrijeme učinili svoje. Oni koji ipak odluče da ove godine spremaju zimnicu za kvalitetno voće i povrće moraće da izdvoje veće sume novca nego prošle godine.

Šljiva slabo rodila

Jelena Jokšić, koja na trebinskoj pijaci godinama prodaje svježe voće i povće kaže da je ove jeseni ponuda izuzetno slaba, što je doprinijelo i rastu cijena pojedinih poljoprivrednih proizvoda.

- Domaćice za sada kupuju pomalo i još uvijek nema navale. Mnoge od njih komentarišu da je skupo i konstantno pitaju kada će cijene da padnu. Voće i povrće uglavnom se kupuje na kilogram do dva, eventualno se desi da neko uzme količinu od pet kilograma – ističe Jokšićeva.

Loše vremenske prilike, kaže, dovele su do toga da je ponuda izuzetno mala, pa je i ono što se nudi mnogima skupo za zimnicu.

- I mi trgovci smo svjesni situacije, pa često teškog srca kažemo koliko nešto košta. Ove godine je, na primjer, šljiva slabo rodila, a ona nam se trenutno najviše traži za džem. Njena cijena se kreće od 1,50 do dvije KM, što je skuplje u odnosu na prošlu godinu kada je kilogram šljive koštao između 0,80 i jedne KM – objašnjava Jokšićeva.

Prema njenim riječima, više novca će morati da izdvoje i one domaćice koje odluče da kupe kvalitetnu crvenu papriku. Tako je za kilogram crvenih paprika potrebno izdvojiti imeđu 1,50 i dvije KM, dok se prošle godine cijena ovih paprika kretala između 1,30 i 1,50 KM.

Zalihe mnogo skromnije

Na slabu prodaju i potražnju voća i povrća, požalila se i Snježana Puhalo, koja na pijaci prodaje već deset godina. I na njenoj tezgi najveća potražnja vlada za šljivama, kojih zbog loših vremenskih uslova u ponudi ima vrlo malo.

- Kriza čini svoje i iz godine u godinu sve se manje kupuje za zimnicu. Domaćice sada traže i paprike, ali ne u velikim količinama. Septembar je mjesec, djeca su krenula u školu, pa su mnogi za sada odustali od pripreme zimnice, jer su morali da im obezbijede knjige i ostalo što im je potrebno – ističe Puhalova.

Prema njenim rečima, prodaju uveliko „spasavaju“ kupci sa strane, koji najčešće dolaze iz Herceg-Novog i Dubrovnika, dok se domaće stanovništvo uglavnom oslanja na akcije u velikim marketima.

Trebinjske domaćice potvrđuju da će ove godine zalihe zimnice u njihovim ostavama biti mnogo skromnije nego prethodnih godina. Iako se kupovni proizvodi teško mogu porediti sa onim domaćim, i oni će se, kažu, naći na njihovim trpezama.

- Već sam napravila deset tegli ajvara, ali to za moju četvoročlanu porodicu sigurno neće biti dovoljno za cijelu zimu, pa ću morati jedan dio i da kupim. Voće i povrće je zaista skupo i mislim da se za veće količine ne isplati davati novac. Džem ove godine neću ni praviti, jer za 10 kg šljiva moram da platim i do 20 KM. Malo ih je u ponudi, a ono što ima nije dobrog kvaliteta, jer nisu dovoljno slatke – objašnjava Trebinjka Dragana D.

Zamrzivači bez mesa

Nekada su hercegovačke gomaćice brinule i o tome da u zamrzivačima za zimu obezbijede i dovoljne količine mesa. Danas, u vrijeme krize kupuju samo onoliko koliko im treba za jedan  ručak. U trebinjskim mesnicama potvrdili su nam da su vremena kupovine mesa na veliko odavno prošla.

- Kriza je uveliko uticala i na prodaju mese. Građani kupuju uglavnom onoliko koliko treba za dnevnu upotrebu i koliko im mogućnosti dozvoljavaju. Jedino za vrijeme slava i praznika prodaja se nešto poveća, a poslije toga se sve vraća na staro – kažu u jednoj trebinjskoj mesnici i dodaju da se cijene mesa nisu mijenjale tokom proteklih osam godina.