Povećana proizvodnja u TE „Gacko“ i „Ugljevik“

Izvor: SRNA Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 15. 09. 2014. - 10:01h

Vlada Republike Srpske i „Elektroprivreda Srpske“ /ERS/ investiranjem u termoblokove i rudnike omogućile su da se proizvodnja električne energije u termoelektranama „Gacko“ i „Ugljevik“ u posljednjih sedam godina poveća za po 300 megavata na godišnjem nivou, potvrdili su Srni nadležni iz ovih preduzeća.

elektroprivreda rs

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane „Gacko“ Borivoje Vujičić kaže da su nedavne analize u ovim termoelektranama pokazale povećanje električne energije od 2007. godine, navodeći da projektovani obim proizvodnje od po 1.600 gigavat-časova na godišnjem nivou „Gacko“ i „Ugljevik“ nisu ostvarili od svog postojanja do 2007. godine.

„Imajući u vidu da je proizvodnja električne energije u elektroenergetskom sistemu Srpske bazna iz termoelektrana i suočeni sa situacijom da je znatno ostvarenje proizvodnje ispod projektovanog, a rad nestabilan, Vlada Srpske i ERS napravili su detaljnu analizu kako stabilizovati i povećati obim proizvodnje električne energije iz termoelektrana“, rekao je Vujičić, koji je i član Nadzornog odbora Rudnika i Termoelektrane „Ugljevik“.

Na ovaj način, dodao je on, termoelektrane su postavile i nove rekordne proizvodnje električne energije i rekordna vremena rada na mreži u odnosu na period do 2007. godine.

„Zahvaljujući stabilnom radu termoelektrana elektroenergetski sistem Republike Srpske je stabilan i pouzdan bez obzira na hidroološke prilike i dotoke u akumulacije hidroelektrana“, ističe Vujičić.

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja