Vlada Republike Srpske i "Elektroprivreda Srpske" /ERS/ investiranjem u termoblokove i rudnike omogućile su da se proizvodnja električne energije u termoelektranama "Gacko" i "Ugljevik" u posljednjih sedam godina poveća za po 300 megavata na godišnjem nivou, potvrdili su Srni nadležni iz ovih preduzeća.

elektroprivreda rs

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane "Gacko" Borivoje Vujičić kaže da su nedavne analize u ovim termoelektranama pokazale povećanje električne energije od 2007. godine, navodeći da projektovani obim proizvodnje od po 1.600 gigavat-časova na godišnjem nivou "Gacko" i "Ugljevik" nisu ostvarili od svog postojanja do 2007. godine.

"Imajući u vidu da je proizvodnja električne energije u elektroenergetskom sistemu Srpske bazna iz termoelektrana i suočeni sa situacijom da je znatno ostvarenje proizvodnje ispod projektovanog, a rad nestabilan, Vlada Srpske i ERS napravili su detaljnu analizu kako stabilizovati i povećati obim proizvodnje električne energije iz termoelektrana", rekao je Vujičić, koji je i član Nadzornog odbora Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik".

Na ovaj način, dodao je on, termoelektrane su postavile i nove rekordne proizvodnje električne energije i rekordna vremena rada na mreži u odnosu na period do 2007. godine.

"Zahvaljujući stabilnom radu termoelektrana elektroenergetski sistem Republike Srpske je stabilan i pouzdan bez obzira na hidroološke prilike i dotoke u akumulacije hidroelektrana", ističe Vujičić.