HERCEG-NOVI - Udruženje boraca NOR-a Herceg-Novi i Mjesna zajednica Luštica, povodom 14. septembra, datuma kada je prije 71 godinu rasformiran logor na poluostrvu Lastavica, danas su organizovali posjetu pomenutom ostrvu, položili vijence i evocirali sjećanje na teška vremena i tamnicu slobodara.

ostrvo mamula

Prisutne je u ime SUBNOR-a Herceg-Novi pozdravio sekretar Đorđe Zloković, zahvalivši na prisustvu delegacijama iz Prijepolja i Trebinja, koje su predvodili predsjednici SUBNOR-a Milan Lušić i Slavko Šanjević, kao i prisutnim borcima iz Kotora, Budve i Podgorice.

U ime domaćina goste je pozdravio Nedeljko Morić, predsjednik MZ Luštica, koji je naglasio da je narod ovog kraja ponosan na svoju istoriju i naveo da se i u budućnosti moraju njegovati i pamtiti tekovine za koje su mnogi preci ovog kraja dali živote.

O logoru, koji je od januara 1942. do 14. septembra 1943. godine bio mučilište za borce i rodoljube Boke, istočne Hercegovine i južne Dalmacije, govorio je Ivo Marković iz Budve, koji je u vremenu tamnovanja imao svega osam godina.

Radojica Radojević, u ime SUBNOR-a Crne Gore, istakao je da svi trebamo da budemo ponosni na sve logoraše Mamule, jer su oni dali svoje živote za budućnost novih generacija.

71 godina od rasformiranja logora mamula

On je dodao da je obaveza svih naroda bivše Jugoslavije da posvete dodatnu pažnju bivšem logoru Mamula, kao i drugim spomen-obilježjima od Triglava do Đevđelije.

„Naša je želja da se nikad ne zaborave i ne ponove ova nedjela na nedužnim ljudima, ženama i djecom koji su bili zatočeni na Mamuli. Neka vječno žive sjećanja na 2.332 rodoljuba zatočena na ovom mjestu, umrle i pogubljene, kao i na našu slavnu Narodno-oslobodilačku borbu“, kazao je Radojević.

Važno je istaći da je o rasformiranju logora Mamula snimljen i film, koji nosi naziv „Kampo Mamula“, u kojem igraju, između ostalih, Pavle Vuisić, Ljuba Tadić i Dragan Laković.

Tvrđavu Mamula je, prije 161 godinu, podigao austrougarski general Lazar Mamula, po kojem i nosi naziv. Za vrijeme Mletačke republike ostrvo je bilo poznato pod nazivom Rondina.

Za Mamulu važi da je jedna od najočuvanijih i najljepših tvrđava na Jadranu. Omiljeno je izletište svih Novljana, ali i neizbježna turistička atrakcija velikom broju gostiju. Ona je i kulturno-istorijski spomenik i prirodni dragulj cijele obale.

Iz svega navedenog, poručio je Mirko Džulović, Mamula nije na prodaju i ona je vlasništvo svih ljudi dobrog srca i duše.

I ove godine zasađena maslina mira

71 godina od rasformiranja logora mamula

Tradicionalno je i ove godine na platou ostrva zasađeno maslinovo drvo mira. Maslinu je zasadio Slobodan Bajić, generalni konzur Republike Srbije u Herceg-Novom.