Ministar unutrašnjih poslova Radislav Jovičić održao je danas u Centru javne bezbjednosti Trebinje prošireni Kolegij na kome je analiziran izvještaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske za period januar-avgust 2014. godine, i aktivnosti policije u narednom predizbornom periodu, saopšteno je iz CJB Trebinje.

ministar radislav jovicic u cjb trebinje

Na Kolegiju je zaključeno da je, u proteklih osam mjeseci, stanje bezbjednosti na području Republike Srpske dobro. Potvrda dobrog stanja bezbjednosti je smanjenje za 10,1% stope opšteg kriminaliteta. Na području Republike Srpske, u prvih osam mjeseci ove godine, evidentirano je ukupno 5.957 krivičnih djela, a u istom periodu prošle godine 6.625 krivičnih djela. Smanjen je broj krivičnih djela protiv imovine i druga krivična djela.

Pored smanjenja krivičnih djela za 10,1%, smanjen je i broj prekršaja iz oblasti javnog reda i mira za 18,7%, odnosno evidentirano je 4.753 prekršaja ili manje 1.105 prekršaja u odnosu na isti period prošle godine kada je evidentirano 5.858 prekršaja javnog reda i mira.

Za 11,5% smanjen je broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima. U prvih osam mjeseci evidentirano je 77 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima, a u istom periodu prošle godine evidentirano je 87 saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima.

Imajući u vidu činjenicu da je juče, 12. septembra, počela predizborna kampanja, na Kolegiju su razmatrane i aktivnosti policije u narednom periodu.

Na nivou MUP-a Republike Srpske formiran je Izborni štab koji će, u skladu sa zakonskim ovlašćenjima, pratiti sve aktivnosti koje se odnose na bezbjednost.

Ministar je naložio da sve aktivnosti policije u predizbornom periodu moraju biti profesionalne i postupanje policije u skladu sa zakonskim ovlašćenjima.