Dijabetes je, kako mnogi kažu, bolest 21. vijeka. Neka od istraživanja su pokazala da je glavni uzrok sve nezdraviji stil života, koji podrazumijeva nekvalitetnu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti, povećanu izloženost svakodnevnom stresu i mnoge druge faktore koje je donijelo društvo 21. vijeka.

dijabetes fk obilic herceg novi

FK “Obilić" Herceg-Novi se priključio kampanji “Sportisiti protiv dijabetesa”, koju je pokrenulo Udruženje protiv dijabetesa grada Novog Sada.

Misija i ciljevi Udruženja su sprečavanje, liječenje bolesti i poboljšanje života za sve oboljele od dijabetesa, bolesti koja je dostigla status epidemije, a za koju još uvijek ne postoji lijek.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je 14. novembra, do kada i ova kampanja traje.

Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula su Međunarodna dijabetološka federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti šitom svijeta.

Članovi FK “Obilić" Herceg-Novi poručuju svojim vršnjacima da nastoje da vode zdrav način života, povećaju fizičku aktivnost i izbace nezdravu i brzu hranu u cilju sprečavanja nastanka dijabetesa. Takođe, pozivaju sva sportska društva da podrže kampanju “Sportisti protiv dijabetesa”.