Između Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/ i preduzeća "Integral inženjering" iz Banjaluke potpisan je višemilionski ugovor o gradnji tunela i kanala za odvodnjavanje koji će spriječiti plavljenje opštine Bileće, ali imati i drugi višestruki značaj za ovaj hercegovački kraj.

brana grancarevo

Realizacija projekta, vrijednog 7,3 miliona KM, očekuje se za godinu i po dana.

Direktor Sektora za investicije u HET-u Luka Petrović rekao je Srni da je ovo preduzeće investitor projekta kojim je definisana gradnja oko dva kilometra tunela i kanala čime bi se zadovoljilo ono što je planirano još 1986. u projektu hidroelektrane Bileća.

"Tunel i kanal istovremeno će služiti i za skupljanje oborinskih voda i poplavnih voda koje se pojavljuju u bilećkom naselju Jezerine", objasnio je Petrović i dodao da je planirano da voda protiče donjim dijelom Bileće, na mjestima gdje je moguće zbog visinskih kota.

Petrović je napomenuo da je gradnja tunela i kanala ispod opštine Bileća jedna od cjelina kompletnog sistema Gornji Horizonti i prva stepenica u izgradnji HE "Dabar". Druga i treća stepenica biće brana i akumulacija Rilja sa hidroakumulacijom Nevesinje, te hidroelektrana Bileća.

Petrović ističe da je ovaj projekat samo jedan u nizu koje HET u ovoj godini realizuje, napominjući da je ovo preduzeće za 2014. planiralo da uloži 16 miliona KM u različite projekte, među kojima je najvažnija realizacija projekta HE "Dabar".

Prema njegovim riječima, već su za realizaciju ovog projekta prebačena veća sredstva i urađeni pripremni radovi, neophodni istražni radovi, a u toku je gradnja puteva, te vodosnabdijevanja i elektrosnabdijevanja gradilišnih naselja.

"U toku je procedura za objavljivanje tendera za kapitalni objekat tunel `Nevesinje- Dabar`, dužine 11,5 kiliometara, procijenjene vrijednosti oko 120 miliona KM", rekao je Petrović.

On je istakao značaj ovog projekta i za HET i za cijelu Hercegovinu, te podsjetio da je ukupna investicija HE Dabar 172 miliona evra. Tom investicijom, dodao je on, biće postignuta nova proizvodnja električne energije na nizvodnim elektranama i na HE Dabar u iznosu od 450 megavat časova. "Instalisana snaga HE Dabar biće približno 160 megavata i njegovom realizacijom ajznačajnije će se pomoći opštini Nevesinje. Poseban doprinos imaće i opštine Bileća i Berkovići kako od hiodroakumulacija tako i od otvaranja novih radnih mjesta i drugih vrsta pomoći", istakao je Petrović.

Petrović je naveo da je HET tokom 47-ogodišnjeg postojanja ostavio dubok trag u ovoj regiji, ističući da je osim energetskog značaja imao i vodoprivredni, poljoprivredni i druge.

U HET-u ističu da je jedan dio sredstava, od planiranih investicija za ovu godinu, izdvojeno i za razvoj, odnosno uređenje Trebinja. Iz ovog preduzeća napominju da rade projektnu dokumentaciju za povećanje kapaciteta rezervoara vode na izvorištu "Vrelo oko", što će biti realizovano u naredne dvije godine.

"Drugi važan projekat je realizacija vodosnabdijevanja i natapanja Petrovog polja, gdje se planira izgraditi novi rezervoar koji će omogućiti dovoljne količine vode u tom dijelu gradu", naveo je Petrović.

HET je u proteklom periodu u Trebinju uredio oko tri kilometra šetališta i da je planirano da bude završeno šetalište iste dužine od brane Gorica do Perovića mosta.

"Smisao HET-a nije samo da ima usko energetski efekat već da ostavi pečat u ovom gradu, a svi poslovi se rade se velikom odgovornišću, stručnošću i pokušavamo da to tako ostane i ubuduće", poručio je Petrović.
Iz HET-a ističu da o značaju ovog preduzeća za cijelu regiju govori podatak da je iz ostvarene prošlogodišnje dobiti izdvojeno 1.233.485 KM za 150 subjekata sa područja istočne Hercegovine.