Prehrambena industrija "Swisslion" Trebinje proizvela je u osam mjeseci ove godine više od 7.000 tona konditorskih proizvoda, a do kraja godine u planu je još pet tona,  potvrdio je za "Dnevni avaz" Tomo Bokić, direktor ovog peduzeća.

svislajon trebinje za novu liniju 10 miliona maraka

Prema Bokićevim riječima, to je skoro 70 posto u odnosu na cjelokupnu prošlogodišnju proizvodnju, koju će, nada se, dostići.

- Očekivali smo određene poteškoće nakon majskih poplava, ali ih, srećom, nije bilo pa se nadam da ćemo zadržati ovaj nivo proizvodnje i do kraja godine ostvariti planirani rezultat, a to je rast u odnosu na prethodnu godinu za 20 posto - navodi Bokić.

360 radnika trenutno zapošljava Prehrambena industrija Trebinje

U "Swisslionu" Trebinje planiraju proširivanje proizvodnje novom savremenom opremom za proizvodnju vafla, a time i zapošljavanje određenog broja ljudi. Dio opreme već je isporučen i u toku je njena montaža. Cijena ove nove linije je skoro 10 miliona KM.

- Nadam se da će montaža biti završena do 10. oktobra, kada ćemo dobiti i sistem pakovanja koji se nadovezuje na opremu za proizvodnju. Prema našim planovima, prve tehnološke probe trebale bi se desiti već krajem oktobra, odnosno početkom novembra - navodi Bokić te dodaje da bi, ako sve bude teklo prema planu, ova nova linija vafla trebala početi s redovnom proizvodnjom do kraja godine, a kapacitet u tri smjene joj je skoro 20 tona dnevno.

Maloprodajni objekti

"Swisslion" je u proteklom periodu proširio i mrežu maloprodajnih objekata.

- Otvorili smo petnaestak maloprodajnih objekata za nešto više od godine. Do kraja godine planiramo otvaranje još tri. Sada smo pretežno u istočnom dijelu BiH, ali se nadamo da ćemo se širiti i dalje - ističe Bokić.