Ozonski omotač, koji štiti Zemlju od opasnih ultraljubičastih zraka, pokazuje prve znake oporavka i debljanja poslije višegodišnjeg smanjivanja, navodi se u studiji UN.

Zemlja

U izvještaju se navodi da će biti potrebne decenije prije nego što ozonska rupa počne da se smanjuje. Naučnici navode da oporavak u potpunosti zavisi od političke odlučnosti da se prekine upotreba gasova koji uništavaju ozon.

Studiju su objavili istraživači iz Svjetske meteorološke organizacije /SMO/ i Programa UN za okolinu, prenio je Bi-Bi-Si.

"Međunarodna akcija u vezi sa ozonskim omotačem je priča o velikom uspjehu u zaštiti okoline. Ovo treba da nas ohrabri da pokažemo isti stepen urgentnosti i jedinstva u rješavanju još većeg izazova - klimatskih promjena", izjavio je generalni sekretar SMO Mišel Žaro.

Doktor Ken Juks iz američke agencije za istraživanje svemira NASA rekao je da su ljudi "počeli da rade pravu stvar kako bi preokrenuli atmosferu u ono što je bila prije početka industrijske revolucije".

Naučnici nisu potpuno sigurni da će se ozonska rupa sama zatvoriti. Profesor Dejvid Vogan iz britanske istraživačke grupe za Antarktik rekao je da će rezultati dodatnih testova dati bolji uvid u zaključke SMO.

Najveća ozonska rupa nalazi se iznad Antarktika.

"Moramo da budemo oprezni, ali ovo zaista liči na dobre vijesti. Biće potrebno nekoliko sedmica da obradimo podatke sa Antarktika da bismo potvrdili zaključke. Ako budu tačni, to će ukazati na potencijallnu snagu međunarodnih sporazuma", rekao je Vogan.

Nasuprot dobrim vijestima o ozonu je nepovoljna informacija o klimatskim promjenama. SMO je ove sedmice saopštila da su gasovi koji izazivaju efekat staklene bašte dostigli rekordnu koncentraciju u atmosferi.