Na području koje pokriva Centar javne bezbjednosti Trebinje ove godine smanjen je broj krivičnih djela i saobraćajnih nezgoda u odnosu na 2013., što je rezultat dobrog rada policije, rekao je Srni načelnik ovog centra Dragan Nosović.

policija republike srpske

Nosović je naveo da je za osam mjeseci ove godine ukupno dokumentovano šest izvještaja protiv devet lica za počinjene ratne zločine na području Mostara, Čapljine i Duvna.

Stanje bezbjednosti na području koje pokriva CJB Trebinje, Nosović je ocijenio dobrim s obzirom na to da od početka godine nije bilo evidentiranih narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, ali i zbog smanjenog broj ostalih krivičnih djela.

"Smanjenje broja krivičnih djela posebno je izraženo kod imovinskih krivičnih djela, koja su manja za 22 odsto nego prošle godine, krađe su smanjene za 17 odsto, a teške krađe za 41,18 odsto", objasnio je Nosović.

Trebinjska policija imala je zapažene rezultate i kada je riječ o pljenidbi opojnih droga, te je dokumentovano osam krivičnih djela i podneseno šest izvještaja protiv ukupno 23 lica.

"Iz oblasti privrednog kriminaliteta dokumentovana su dva krivična djela - oštećenje ili povlaštivanje povjerilaca i nesavjesno privredno poslovanje. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim djelima je oko 400.000 KM", rekao je Nosović.

Broj saobraćajnih nezgoda koje su se dogodile u ovoj godini manji je za 5,75 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja je isključeno 512 vozača, a broj saobraćajnih nezgoda koje su prouzrokovali vozači pod dejstvom alkohola manji je za 17,78 odsto.

Kao najbolji pokazatelj rada policije, Nosović je naveo rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, koja iznosi oko 73 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost prijavljenih krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta oko 86 odsto.

Nosović je rekao da ni tri prijavljena razbojništva iz ovog perioda nisu ostala nerasvijetljena, kao ni razbojništvo koje je prijavljeno u decembru 2013. godine.

"Rezultatima Centra i dobrom stanju bezbjednosti doprinijela je i dobra i svakodnevna saradnja građana i policije", istakao je Nosović.