U Trebinju je proteklog vikenda održano Balkansko prvenstvo u džudou za seniore, na kome je učešće uzelo oko 130 takmičara iz Srbije, Crne Gore, Albanije, Turske, Bugarske, Rumunije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Mrdic na pobjednickom postolju

Prvog dana održano je pojedinačno takmičenje, a najviše umjeća pokazali su džudisti Srbije koji su osvojili sedam zlatnih medalja, od čega pet u muškoj konkurenciji. Slijedi Bosna i Hercegovina sa tri zlatne medalje, te Rumunija i Turska po dvije.

Zlatne medalje za BiH osvojili su Mitar Mrdić (-73 kg), Aleksandra Samardžić (- 70 kg) i Selma Sejdinović (- 52 kg).

Mrdić je najprije savladao Turčina Dilgama Alijeva, a nakon toga Rumuna Eduarda Nikulaeskua, da bi u finalu iponom savladao reprezentativca Srbije Ljubišu Kovačevića. Najmlađi osvajač zlatne medalje, šesnaestogodišnja Aleksandra Samardžić iz Berkovića put do zlata je trasirala pobjedama u grupi protiv Šukran Bakačak iz Turske, Angele Velkovske iz Makedonije i Dijane Stanković iz Srbije. U polufinalu je savladala Madalinu Panteu iz Rumunije, a u finalu po drugi put reprezentativku Turske Šukran Bakačak. Selma Sejdinović je bila bolja od Rumunke Aleksande Stere i Srbijanke Katarine Veljković.

"Presrećan sam što sam ponovo u svom rodnom Trebinju osvojio titulu balkanskog prvaka" rekao je Mitar Mrdić i dodao "Svaka medalja je važna i draga, ali nema ništa ljepše nego se popeti na najveći stepenik pred svojom publikom i u svom gradu. Iza mene su mjeseci napornog rada i sve je bilo podređeno ovom takmičenju i osvajanju zlatne medalje. Do kraja godine me očekuju brojni turniri u inostranstvu, prije svega svjetski i evropski kupovi, a dobra forma mi daje nadu da bi se i sa nekog od tih takmičenja mogao vratiti sa medaljom, što bi za mene bio veliki uspjeh".

Aleksandra Samardzic

Finalnim borbama u ekipnoj konkurenciji u nedjelju je završeno prvenstvo Balkana u džudou, koje je proteklog vikenda održano u Trebinju. Samo četiri od devet reprezentacija su prijavile ekipe za ekipne borbe.

Najbolja u ženskoj konkurenciji bila je Srbija, druga BiH, treća Rumunija i četvrta Crna Gora. U konkurenciji muških ekipa najuspješnija je bila Rumunija, iako je Srbija dan ranije osvojila čak pet zlatnih medalja, a Rumuni samo jednu. Srbiji je pripalo drugo mjesto, BiH treće, a Crnoj Gori četvrto.

Drugi dan takmičenja obilježio je incident, jer je reprezetacija Crne Goe nezadvoljna suđenjem napustila borilišta. Desilo se to u kavlifikacionoj borbi između Danila Pantića, reprezentativca Crne Gore i Rijada Dedića reprezentativca BiH. U posljednjoj sekundi reprezentativac BiH je napravio ipon i tako dobio, već izgubljeni meč.

Rukovodstvo i reprezentativci crnogorske reprezenatacije su protestvovali za sudijskim stolom, ali su sudije priznale ipon i pobjedu reprezentativcu BiH. Dragan Mrvaljević sportski direktor Džudo saveza Crne Gore ističe da je Crne Gora, uz Srbiju i BiH, najmasovniji učesnik Balkanskih prvenstava i da ona ne želi da opstruiše bilo šta, ali da je današnje suđenje u najmanju ruku skandalozno.

Mitar Mrdic

Dan ranije, u pojedinačnim borbama najviše uspjeha imali su reprezentativci Srbije koji su u obje konkurencije osvojili 7 zlatnih medalja. Domaćin BiH se okitila za tri zlata, a Rumunija i Turska sa po 2.

"Svi učesnici izrazili su zadovoljstvo organizacijom takmičenja", rekao je podpredsjednik džudo saveza BiH Miodrag Mrdić, koji je najveći krivac što se ovo takmičenje po peti put održava u Trebinju. I kvalitet takmičara je bio na zavidnom nivou, s obzirom da je neposredno prije ovog takmičenja u Rusiji održano svjetsko prvenstvo.

Da podsjetimo, na ovom takmičenju nisu nastupili dvoje najboljih bh. džudista Larisa Cerić i Amel Mekić i reprezentativac Crne Gore Srđan Mrvaljević.

Sledeće balkansko prvenstvo u džudou za seniore održaće se u Bugarskoj.