Veliki broj vozača na području Hercegovine vozi u pijanom stanju i to hitno treba promijeniti, istaknuto je danas u Trebinju na radionici o bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama.

iz saobracaja iskljucena 34 vozaca

Na ovom skupu o temi "Savremene metode praćenja bezbjednosti saobraćaja u jedinicama lokalne samouprave" ocijenjeno je da putevi na hercegovačkom području mogu biti mnogo bezbjedniji.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da su, prema statističkim pokazateljima, rezultati o pitanju bezbjednosti saobraćaja u prvih pola godine na području Srpske bili povoljniji u odnosu na prethodnu godinu, s tim da je tokom ljeta došlo do blagog pogoršanja.

Radović je ukazao na značaj ove radionice jer se više od pola saobraćajnih nezgoda dogodilo na ulicama i putevima kojima upravljaju lokalne zajednice.

"Prema zakonu, jedinice lokalne samouprave imaju obavezu da vode računa da svi putevi budu bezbjedni, kao i da preduzimaju neophodne mjere da bi se zaštitila mjesta na kojima se događa veći broj saobraćajnih nezgoda", istakao je Radović.

On je napomenuo da Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske i Srbije zajedničkim aktivnostima žele da obukom službenika unaprijede bezbjednost saobraćaja.

Prema inforamcijama iz nekih lokalnih zajednica na području Hercegovine, kaže Radović, pojedini ugostiteljskih objekti rade do kasno u noć zbog čega na putevima ima veći broj pijanih vozača koji ugrožavaju saobraćaj, što treba staviti pod kontrolu.

"Očekujemo aktivan Savjet za bezbjednost saobraćaja u koji bi trebalo da budu uključeni svi subjekti i da zajedno preduzimaju akcije da bi poboljšali bezbjednost saobraćaja", rekao je Radović i ukazao da je u svemu tome veoma bitna uloga preduzeća "Putevi Republike Srpske", koji upravljaju magistralnim i regonalnim putevima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije Krsto Lipovac rekao je da je cilj radionice da se radnicima lokalnih samouprava, koji upravljaju saobraćajem, pomogne da prepoznaju postojeće kapacitete i ulogu, da nauče pratiti stanje bezbjednosti saobraćaja i ohrabre ih da uspostavljaju savjete za saobraćajnu bezbjednost.

"Što bude bolja koordinacija svih subjekata, biće veći uspjeh", rekao je Lipovac koji je i jedan od predavača i stručni rukovodilac seminara.

Radionice, koje se održavaju u gradovima širom Srpske u okviru "Sistema obuke za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave" organizovali su Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i Agencija za bezbjednost saobraćaja u saradnji sa Razvojnim programom UN /UNDP/.

Obukom su obuhvaćeni načelnici odjeljenja nadležnih za poslove saobraćaja, službenici koji u jedinicama lokalne samouprave rade na poslovima saobraćaja i članovi lokalnih Savjeta za bezbjednost saobraćaja iz reda zaposlenih.

Program radionice osmišljen je tako da učesnicima pruži odgovore na praktična pitanja i izazove sa kojima se suočavaju u radu, a razmatranjem relevantnih propisa i analizu aktuelnih problema.