Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović prisustvovao je danas u Trebinju predstavljanju preventivno-edukativne kampanje pod nazivom "Vozači, škola je za nas, oprez je za vas", koju su priredili Agencije za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto saveza Srpske.

predavanje ucenicima o bezbjednosti saobracaja

Tim povodom organizovano je predavanje za učenike drugog razreda Osnovne škole "Jova Jovanović Zmaj" u Bregovima, a u narednom periodu predavanja će biti priređena širom Srpske.

S obzirom na činjenicu da u svijetu godišnje u saobraćaju pogine preko 500.000 djece do 14 godina, ministar Čubrilović je rekao da ovakvih akcija nikada nije dosta, te da se na jedan zanimljiv način saobraćajna problematika približava najmlađim učesnicima u saobraćaju.

"Ova akcija će se održati u nekoliko škola u Republici Srpskoj u toku septembra, i nadamo se da će ovo biti opšteprihvaćeno, te da će djeca usvojiti neke od preporuka", istakao je Čubrilović, napominjući da je bezbjednost saobraćaja prvenstveno u rukama odraslih ljudi.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske, je istakao da je odgovornost za bezbjednost djece u saobraćaju na roditeljima, ali i na učiteljima, vozačima i svima onima koji rade u institucijama koje su dužne da obezbijede bezbjednost svih učesnika u saobraćaju.

"Ova akcija se sprovodi sa ciljem da se poveća bezbjednost djece i da nijedno dijete ne strada u saobraćaju", rekao je Radović.

U toku prezentacije učenicima je podijeljen udžbenik "Pažljivkova pravila", a u narednom periodu svim učenicima u Srpskoj biće dodijeljen i crtani filma o saobraćaju.

Poklone, koje je obezbijedila Agencija za bezbjednost saobraćaja iz Beograda, uručio je prof. dr Krsto Lipovac, direktor pomenute Agencije

"Danas smo započeli jednu od najozbiljnijih igara koju će djeca igrati u toku života, a to je igra u kojoj trebaju da nauče svoje roditelje da budu pošteni i da se pravilno ponašaju u saobraćaju. Da budu pošteni u smislu da ono što im pričaju da to i svojim primjerom pokažu", kazao je Lipovac, dodajući da su djeca veoma dobro edukovana kada je u pitanju saobraćajna problematika.

On je napomenuo da se o saobraćaju mora raditi što manje u učionici, a što više u praksi.

U ovu kampanju, prema riječima Ranka Babića, generalnog sekretara Auto-moto saveza Republike Srpske, svake godine se uključuje sve više i više nadležnih institucija i pojedinaca iz oblasti saobraćaja.

"Ispod 40 odsto vozača, onih koji su zaduženi da brinu o bezbjednosti svoje djece, ne poštuje saobraćajni znak ograničenja brzine u blizini škola", rekao je Babić, dodajući da se kroz jedan spontani razgovor sa djecom sazna kako im se ponašaju roditelji u saobraćaju.

U 10.00 sati biće organizovan i seminar u okviru drugog ciklusa obuke službenika jedinica lokalne samouprave na temu "Unapređenje bezbjednosti saobraćaja".