Iz štampa bi uskoro trebao da izađe prvijenac-zbirka pjesama pod nazivom "Sjećanja" naše sugrađanke Jasminke Jasne Kumro.

jasminka jasna kumro

Zbirka sadrži 27 pjesama koje, svaka za sebe, predstavljaju određenu priču, čiji su glavni motivi Trebinje i Hercegovina.

Prema Jasminkinim riječima, zbirku je posvetila svojoj majci, a određene pjesme i drugim članovima svoje porodice, kao i prijateljima i njoj dragim ljudima.

"Zbirku sam posvetila svojoj majci, koja ima 81 godinu. Željela sam da ostane jedan pečat na moju majku u mom životu. I upravo prva pjesma u ovoj zbirci je posvećena mojoj majci", kaže Jasminka, dodajući da su sve pjesme autobiografske.

Pjesme su pisane za široke narodne mase, da na kraju ne bude pitanje 'šta je pjesnik želio da kaže', napominje Jasna, kojoj je ovo prva zbirka pjesama.

"To su priče iz mog života, djetinjstva, odrastanja, sadašnjosti prijateljima, o Trebinju i Trebišnjici. Ima i nekoliko ljubavnih pjesama, čija je tematika izmišljena", ističe Jasminka, koja se pored pisanja bavi i modnim dizajnom, krojenjem, šivenjem, te kreativnim radionicama u trebinjskim vrtićima.

Štampanje knjige u cjelosti finansira Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Sonata" iz Trebinja, čiji je Jasna član i saradnik od 2000. godine.

Jasna obećava da će i ubuduće pisati, te da izvor inspiracije i dalje postoji.

"Imam o čemu da pišem jer je Trebinje prelijep grad, a da ne spominjem našu Trebišnjicu i kola", zaključuje Jasna.

Krajem septembra zbirka bi trebala da bude predstavljena u Muzeju Hercegovine.