Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković i pomoćnik ministra Pero Dunjić otvorili su danas u Trebinju rekonstruisane prostorije površine 550 metara kvadratnih korisnog prostora za boravak službenih, osuđenih i pritvorenih lica Kazneno-popravnog zavoda Trebinje.

kazneno popravni zavod trebinje

Uz pomoć Vlade Republike Srpske izvršena je rekonstrukcija Kazneno-popravnog zavoda u Trebinju, a značajan doprinos dali su i osuđenici koji su smješteni u pomenutom zavodu.

"Za rekonstrukciju objekta u Trebinju uloženo je oko 150.000 maraka, ali moramo voditi računa i imati na umu da je tu i radna snaga osuđenih lica. I upravo je to i resocijalizacija tih lica", istakla je ministar pravde Srpske Gordana Zlatković, otvarajući rekonstruisani dio Kazneno-popravnog zavoda Trebinje.

Smještajni kapaciteti kazneno-popravnih ustanova u Srpskoj su dobri i nema lica koja čekaju na izdržavanje pravosnažne sudske presude, napomenula je Zlatkovićeva. gordana zlatkovic ministar pravde srpske

"Bezbjedonosna situacija u kazneno-popravnim zavodima je zadovoljavajuća, ali uvijek sa mjerom opreza, s obzirom da se radi o osuđenim licima. Takođe, zadovoljni smo i sa radom svih šest ustanova na području Srpske", istakla je Zlatkovićeva.

Zlatkovićeva je održala i radno-konsultativni sastanak sa direktorima svih kazneno-popravnih zavoda u Republici Srpskoj, kako bi se sagledalo šta je urađeno u prethodnom periodu, te odredile aktivnostima koje slijede u budućnosti. 

Direktor Kazneno-popravnog zatvora Trebinje Slaviša Janković kaže da su veliki doprinos rekonstrukciji zatvora u Trebinju dali osuđenici smješteni u ovoj ustanovi.

"Ljudi su odrađivali posao bez radnih instruktora. U ovoj ustanovi stvorena je jedna vrsta klime gdje osuđena lica mogu da rade bez nekog posebnog nadzora", kaže Janković, dodajući da osuđenici rade i druge značajne aktivnosti za društvenu sredinu.

U proteklom periodu osuđenici su uradili klupe i stolice za školu u Bregovima, mokri čvor u školi u Policama, te određene poslove u Domu zdravlja u Trebinju. slavisa jankovic direktor kpz trebinje

"U sklopu Kazneno-popravnog zavoda Trebinje posluje Privredna jedinica 'Pudarica', odnosno otvoreno odjeljenje Duži, gdje smo tokom prošle godine za tri puta povećali stočni fond. Mislim da je farma 'Duži' prepoznatljiva na ovom području. Takođe, u planu je formiranje i farme koza", kazao je Janković, dodajući da se na Dužima o stočnom fondu brine pet osuđenih lica.

Novina u ovoj ustanovi je proizvodnja domaćeg hljeba, bureka, peciva, a ustanova posjeduje higijeničare, pomoćne radnike, kao osuđenike angažovane za rad u kotlovnici.

On je istakao da za sada nema pokušaja bjekstva, te napomenuo da zavod ima dobru službu obezbjeđenja, ali da nedostaje bezbjedonosna ograda.

Osuđenici kažu da su zadovoljni postojećim uslovima, te da je svaka rekonstrukcija doborodošla. Dodaju da redovno učestvuju u svim društvenoi-značajnim aktivnostima koje se od njih traže. ognjen pušara

"Rekonstrukcija ovog objekta je bio timski rad osuđenih lica i službe obezbjeđenja. Uslovi, hrana, objezbjeđenje, direktor, su dobri, i nemamo nikakvih primjedbi", kaže Ognjen Pušara koji je osuđen na kaznu zatvora od tri godine i tri mjeseca za krivično djelo trgovine i prometa opojnih droga.

Dodaje da imaju razne aktivnosti, od košarke i stonog tenisa do šetnje i teretane.

Kapacitet Kazneno-popravnog zavoda Trebinje je do sada bio do 65 lica, a rekonstrukcijom je povećan na 100 smještajnih jedinica. U ustanovi, koja je osnovana 1992. godine, trenutno ima oko 50 ljudi.

U pomenuti zavod dolaze lica koja su pravosnažnom presudom osuđena do tri godine zatvora. Rekonstrukcija je obuhvatila kompletnu adaptaciju osuđeničkog kolektiva koji uključuje spavaonice, mokre čvorove i društvene prostorije.

Takođe, izvršena je i adaptacija upravnog dijela zgrade, koja obuhvata kancelarije direktora i sekretarice, službe tretmana, instruktorske službe.

kazneno popravni zavod trebinje

Otvaranju novog objekta Kazneno-popravnog zavoda Trebinje prusustvovali su, između ostalih, predsjednik Skupštine grada Trebinja Slobodan Prtilo, direktori kazneno-popravnih zavoda u Srpskoj, predstavnici policije, državne granične službe, sudova i tužilaštva.