HERCEG-NOVI - Duhovnom akademijom, liturgijom i velikim saborom vjernici Herceg-Novog i Boke saborno su kod manastira Savina obilježili Uspenje Presvete Bogorodice - Veliku Gospojinu.

proslava velike gospojine manastir savina

Već tradicionalnim okupljanjem u porti manastira Savina, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ iz Herceg-Novog, te prigodnim riječima i uz arije duhovnog, narodnog i umjetničkog pojanja, nakon večernje službe, proslavljena je velika svečanost, Uspenje Presvete Bogorodice.

U svojoj besjedi prota Milan Pajkanović iz Banjaluke je poručio da su crkve i manastiri oduvijek bili stožeri oko koga su se sabirali ljudi.

On je posebno pozdravio djecu sa Kosova i Metohije, njih 110, koji je i ove godine, u organizaciji NVO „Složno u nevolji“ iz Niša, doveo Dragan Blagojević.

O manastiru, kao zdencu oka o svetoj tački, gdje se sustiže božija promisao sa ljudskom trijadom vjere nade i ljubavi, slavlju Svete Gospođe u Boki, crkvama na Luštici i manastiru Vavedenja govorio je paroh luštički otac Nikola Urdešić.

„Sabrali smo se u ovoj porti koja ne može da se smjesti u vrijeme, jer je iznad vremena. Ona pamti mnoge velikane našeg roda od Svetog Save po kome se i ova cijela dubrava zove, Svetog Petra Cetinjskog, Petra Drugog Petrovića Njegoša, Savatija Ljubibratića i mnoštva monaha koji su iz manastira Tvdoš došli ovdje. Mi se posebno sjećamo oca Justina Tasića koji je ovdje sabirao narod“, rekao je otac Urdešić.

On je podsjetio da Boka kotorska ima 380 hrišćanskih svetinja, od čega je 320 pravoslavnih hramova, koji su najviše posvećeni presvetoj Bogorodici.

„Sveti Nikolaj Velimirović koji, pišući o Gospođindanskoj svečanosti na Savini, u njegovo vrijeme, opisuje gdje su Srbi pravoslavne i Srbi rimokatoličke vjeroispovijesti saborovali, jer tada nije bilo podjele po nacijama, već samo osjećanja izražena molitvom u Hristovoj vjeri“, dodao je Urdešić.

U programu akademije učestvovali su horovi „Sveti Vasilije“ iz Kumbora, „Sveti Sava“ iz Herceg-Novog i „Roždestvo“ iz Bijele, a pjesnički splet o Bogorodici kazivali su pjesnici Višnja Kosović, Snežana Vukićević Čvoro i Dragan Radović, a pročitana je i pjesma mitropolita Amfilohija, „Prečistoj djevi Savinskoj“.

Olivera Doklestić je posjetila na jubileje u 2014. godini i na posljednji boravak kod manastira Savina kralja Aleksandra, pred njegov kobni put u Marselj, gdje je ubijen 9. oktobra 1934. godine.

"Po pričanju, od silnog uzbuđena, zvonar se zbunio i greškom zazvonio mrtvački, umjesto slavjenički. To se i danas prepričava kao predviđanje tragičnog kraljevog kraja", podsjetila je Doklestićeva.

Liturgiju povodom velikog praznika služio je iguman Varnava sa sveštenstvom i monaštvom.

Na kraju svečanosti uslijedilo je poklonjenje vjernika ikoni Čudotvorne Bogorodice savinske.