U kafeu "Klub" večeras je priređena 2. samostalna izložba fotografija poznatog trebinjskog fotoreportera Predraga Peđe Mucovića pod nazivom "U prolazu...".

izlozba fotografija predraga pedje mucovica

Izložbu, koju je svečano otvorio Slavenko Vukasović, predsjednik Foto-kino kluba Trebinje, čini četrdeset fotografija u crno bijeloj i kolor tehnici, nastalih u posljednjih četiri-pet godina.

„Veliki dio izložbe je 'life fotografija', odnosno fotografija života u kojoj treba uhvatiti pravi trenutak, a u čemu je Mucović najbolji u Trebinju u toj oblasti fotografije“, rekao je Vukasović.

Predrag Mucović kaže da sam naziv izložbe govori kako su fotografije nastajale, te napominje da su predstavljene fotografije iz njegovog novinarskog rada.

"Ovdje su fotografije iz svih segmenata života, koje su objavljivane u Novinskoj agenciji 'Tanjug' i u nekoliko dnevnih novina. Na fotografijama su kadrovi iz običnog života, pozorišta, ulice, sporta", istakao je Mucović.

Novo vrijeme donijelo je i novu tehniku obrade fotografije, dodaje Mucović, ističući da fotografije, bar što se tiče "Fotošopa", skoro i ne "provlači" kroz taj program.

"Fotografiji se, ako sam je obrađivao kojim slučajem u Fotošopu, ništa ne dodaje niti oduzima. Jedino što se radi je plus-minus blenda", napominje autor večerašnje izložbe.

Mucovići, to u Trebinju, a i šire već svi znaju, poznati su umjetnici u oblasti fotografije. Peđa ističe da je imao mnogo sreće što je svoje početke rada sa fotografijom učio od svojih rođaka, Zorana i pokojnog Slobodana.

izlozba fotografija predraga pedje mucovica

I sin Vladimir, stopama i tradicijom Mucovića, već je aktivno u fotografiji. Peđa kaže da mu je to vrlo drago što mu je i sin zaljubljenih foto-aparata, te dodaje da se nada da će se Vlado u budućnosti, ak0 ne profesionalno, fotografijom baviti bar amaterski.

Međutim, rubikova kockica tu nije složena. Veliki podstrek za cjelokupan rad Peđi predstavlja i supruga Nataša. Pa često, kad je "gužva" sa događajima, na jednom mjestu gledamo Natašu, a na drugom Peđu.

"Hvala svima koji me godinama podržavaju. Tu prvenstveno mislim na moju porodicu, ali i na prijatelje i kolege iz Foto-kino kluba Trebinje", kaže Peđa.

Kako to obično biva, u "Klubu" su se okupili svi fotografi, i stari i mladi. U jedno su sigurni, rad Predraga Mucovića zaslužuje pažnju. A da je tako, potvrđuju i mnogobrojni posjetioci večerašnje izložbe.

izlozba fotografija predraga pedje mucovica

Izložba je priređena u okviru 5. Trebinjskih dana fotografije, koje tradicionalno organizuje Foto-kino klub Trebinje, a koji su ovom izložbom i završeni.

Mucović se fotografijom bavi preko trideset godina. Izlagao je na više desetina grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, gdje je u više navrata nagrađivan i pohvaljivan.

Prvu samostalnu izložbu pod nazivom „Festivalci“ imao je u Trebinju, 2007. godine. Član je Foto-kino kluba Trebinje i Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine (AUF BiH), gdje ima zvanje fotograf prve klase (FA 1 AUF BiH). Takođe, sarađivao je u više dnevnih i ilustrovanih novina.

Dopisnik je "Dnevnog Avaza".

izlozba fotografija predraga pedje mucovica