Građani Trebinja za dvadesetak dana konačno bi trebalo da dobiju novu autobusku stanicu! Poslije osam godina čekanja, umjesto sa improvizovane stanice na parkingu pored zgrade "Elektroprivrede RS", na putovanja će konačno kretati sa pravih perona.

autobuska stanica trebinje

Iako je bilo najavljeno da će svi radovi biti završeni do kraja avgusta, prvi autobusi sa nove stanice trebalo bi da krenu do polovine septembra.

Šef gradilišta Radomir Uljarević ističe da radove privode kraju, te da je sva infrastruktura završena. Prema njegovim rečima, ostalo je još da bude završen jedan deo ivičnjaka, te oko 50 odsto asfaltnog kolovoza.

- Pored toga, trebalo bi još da uradimo ogradu stanice i behaton ploče oko zgrade. Ako nas vreme posluži, mislim da ćemo sve završiti kroz 15 do 20 dana. Iako je leto, vreme nam baš i nije išlo naruku. Pošto su bili u pitanju zemljani radovi, zbog kiša je bilo dosta vlage, pa smo i tu izgubili nekoliko dana - objašnjava Uljarević.

Trebalo je i ranije

Stanovnici grada na Trebišnjici željno iščekuju završetak radova, ali neki još sumnjičavo vrte glavom.

- Ništa ja ne verujem dok ne vidim! Verovatno će i proraditi sada kada se bliže izbori. Tako je i prethodna vlast obećala pred one lokalne izbore da ćemo novu autobusku stanicu dobiti za tri meseca. Izbori prošli, a izgradnja autobuske protegla se na još dve godine. Ne bi je ni sada završavali, ali treba negde održati predizborne govore i na sve načine nas pokušati nagovoriti da glasamo za njih. Narod je na ivici egzistencije, pa mu je svejedno ima li autobuske stanice ili ne. Nemamo više novca ni da platimo kartu do susednog grada - rekla je Trebinjka koja nije želela da joj objavljujemo ime. Njeno mišljenje deli i Mehmed Adović, koji je poreklom iz Trebinja. U ovom gradu ne živi, ali ga često posećuje.

- To što Trebinje sada dobija autobusku stanicu je vanredna situacija pred izbore. Šteta je i sramota što je ona stara napuštena i dovedena u onakvo stanje, iako joj nije bilo mesto u tom delu grada. To što Trebinje osam godina nije imalo pristojnu autobusku stanicu treba da ide na sramotu i na savest prethodne vlasti - ističe Adović.

Da je sramota što grad, koji godišnje posete hiljade turista iz svih delova sveta, osam godina nije imao autobusku stanicu smatra i Aco Milićević. On kaže da je ipak dobra vest to što će i ovaj problem konačno biti rešen.

autobuska stanica trebinje

Radovi u dve faze

- Bilo šta da se uradi u ovom gradu je dobra vest, pa tako i vest o završetku izgradnje autobuske stanice. Drago mi je da će naši sugrađani konačno moći normalno da putuju sa pravih autobuskih perona - ističe Milićević.

Izgradnja autobuske stanice počela je u julu 2012. godine. Iako je tadašnja vlast najavila da će prvi autobusi sa nove stanice krenuti nakon tri meseca, to se nije dogodilo, jer su radovi nakon nekog vremena obustavljeni. Prva faza izgradnje koštala je 1.175.000 KM, dok je za drugu izdvojeno 700.000 KM. Ova faza izgradnje počela je krajem juna ove godine, a izvođač radova je firma "Porobić" iz Trebinja koja je bila zadužena i za izgradnju celog kompleksa.

Sadržaj autobuske stanice

Nova autobuska stanica imaće dolazni peron, osam polaznih, te pet perona na čekanju. Pored toga, u okviru stanice biće trafika, restoran, šalteri, poslovni prostori i drugi sadržaji. 

Autobusi će se na glavnu saobraćajnicu priključivati sa istočne strane objekta, dok se na zapadnoj strani nalazi parking za dolazak autobusa.

autobuska stanica trebinje