Na Čemernu iznad Gacka počela je gradnja crkve Svete Petke, čije radove mještani s oduševljenjem i radošću posebno prate jer se mladi čovjek Dušan Kekić, koji živi u Beogradu, odvažio da selo svojih predaka obogati prelijepim vjerskim objektom.

crkva na cemernu

Čemerno, koje se nalazi na najvišoj tački nadmorske visine od Beograda do Jadranskog mora - na 1.350 metara, krasile su nadaleko poznate prirodne ljepote, ali je nedostajala glavna karika - crkva, a stanovnici ovog sela kažu da su noćima sanjali gradnju ovakvog objekta.

I vladika zahumsko hercegovački i primorski Grigorije istakao je da veliku nadu daje činjenica što nijedan Hercegovac bez obzira kada je i gdje odselio ne zaboravlja svoju domovinu i odakle je potekao.

"Veoma je lijepo da se na vrhu Hercegovine podigne takva jedna lijepa crkva. Svako selo u Hercegovini je oživljeno takvim crkvama", rekao je vladika Grigorije i poručio da je crkva ta koja okuplja i poziva na sabornost.

Mileta Kekić, Dušanov otac koji je porijeklom sa Čemerna, a trenutno živi u Herceg Novom, kaže da je ponosan na svog sina koji je još prije desetak godina, kao student, obećao da će se odužiti svome selu gradnjom crkve i što je održao obećanje i potvrdio da je ovaj kraj iznjedrio poštene i čestite ljude.

"Obećao je da će prve pare koje zaradi uložiti u crkvu i to je tačno. Nije kupio ni stan, ni automobil, ni skupu garderobu već ulaže u gradnju crkve koja se privodi kraju", rekao je Mileta i dodao da je Dušan magistarirao na inženjeringu za projektovanje i informatiku.

Crkva od 25 metara kvadratnih gradi se pored seoskog groblja na zapadnoj strani, a projektovao ju je Dušanov mlađi brat Stefan, koji je prije pola godine doplomirao arhitekturu i to je njegov prvi projekat.

"Ideja je da ova crkva bude slična kapeli na Lovćenu iz nekoliko razloga -crkva se nalazi na najvećoj nadmorskoj visini u Hercegovini i mislimo da Čemerno zaslužuje da ima kapelu kao što je kapela NJegoševa, a i zbog toga što je Hercegovina i ovo selo pravo srpsko mjesto", rekao je Mileta i dodao da je crkva posvećena Svetoj Petki, krsnoj slavi porodice Kekić.

Mileta kaže da svaki dobročinitelj, u skladu sa mogućnostima, može da pokloni ikonu ili donese neki drugi dar za crkvu, te dodaje da su prvi poklon -crkveno zvona oko 90 kilograma sa pozlatom donirali njegovi unuci Luka i Marko koji žive u Amsterdamu.

Opština Gacko obezbijediće pristupni put i vodu, a crkva je planirana da bude završena do kraja oktobra, za Svetu Petku.

Dragoljub Supić, koji je već decenijama ne živi na Čemernu, iako ima skoro 80 godina, svake godine dolazi kod svoje snahe Zorke i kaže da je noćima sanjao takvu crkvu u svom selu.

"Hvala Dušanu, hvala porodici Kekić i neka im Bog podari svaku sreću u životu kada su odlučili da svome selu i mještanima poklone ovakvu ljepotu, da se Bogu molimo i da se veselimo", rekao je Supić. On ističe da mu je bilo izuzetno teško što prije nekoliko godina, prilikom pisanja knjige o porodici Supić, korice tog štiva nije mogla da krasi crkva, te istakao da je srećan što će moći na nekoj od svojih narednih knjiga da ostvari tu želju.

"Dok sam bio tamo, negdje u tuđini, zamišljao sam moje selo sa svim prirodnim i drugim ljepotama koje posjeduje, ali ipak je nešto nedostajalo, a to je crkva. Ona će mi ubuduće davati dodatnu snagu da dolazim i da se sa svojom rodbinom, prijateljima i komšijama veselim svakom novom danu", naglašava Supić.