Članovi organizacije Centar za održivi razvoj i ekologiju “CORIE” juče su počeli akciju uništavanja ambrozije na širem prostoru grada.

unistavanje ambrozije corie trebinje

Polen ambrozije je jedan od najjačih alergena, a onima koji u vrijeme njenog cvjetanja imaju simptome poput otežanog disanja, suznih očiju, promjena na koži, kijavice ili gušenja ljekari preporučuju često tuširanje, presvlačenje i ispiranje nosa i upozoravaju ih da veš ne suše napolju, a da stanove provjetravaju poslije 23.00 sata. U okviru projekta "Zaustavimo ambroziju", koji sprovodi CORIE, juče je počela kosidba neuređenih površina na kojima ima ambrozije, saopšteno je iz  te organizacije.

Članovi CORIE su vršili mehaničko uništavanje ambrozije čupanjem ili košenjem u zavisnosti od njene zastupljenosti, a u planu je nastavak akcije koja će se sprovoditi tokom naredne sedmice. Građani koji primjete površine na kojima raste ambrozija mogu to da prijave na meil corie.trebinje@gmail.com kako bi CORIE  izvršilo njeno uklanjanje.

Iz ekološke organizacije CORIE ističu da se ambrozija ne pojavljuje na površinama koje se redovno održavaju. Ova biljka u našem gradu se može pojaviti samo na površinama koje se ne održavaju redovno. Intenziviranim aktivnostima koje će se sprovoditi ovih dana, planirano je uništenje ambrozija sa takvih mjesta.

Pojava ambrozije u Trebinju trenutno nije alarmantna, ali treba istaći da u našem gradu nema aparata za mjerenje koncentracije polena u vazduhu. Na području cijele Republike Srpske postoji samo jedan takav aparat i to u Banjaluci.