Udruženje za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji "Sonata" iz Trebinja već skoro petnaest godina organizuje niz aktivnosti značajnih za cjelokupnu društvenu zajednicu, što ih svrstava među najznačajnija udruženja u našem gradu.

udruzenje sonata trebinje

Registrovano je 2000. godine, a do 2007. godine radili su u Centru za mentalno zdravlje Trebinje. U periodu od 2007. do 2012. godine Udruženje nije imalo većih aktivnosti, i od te godine ponovo kreće sa aktivnim radom na ponos svih članova, Trebinja i Hercegovine.

Prostorije Udruženja nalaze se u staroj zgradi Crvenog krsta Trebinje, a zahvaljujući lokalnoj zajednici i gradskoj organizaciji Crvenog krsta.

Prezente, vrati se u rečenice

O nama! Ne želim priznati

Da prošlost je sve! Ljubičice,

Osmesi, sunce što se zlati...

Predsjednik Udruženja "Sonata", Miholjka Janković, kaže da je ponosna na rad Udruženja, te da  su svi članovi volonteri.

"Ponosna sam sa radom Udruženja jer ima preko 80 prijavljenih članova. Takođe, imamo i partnerske organizacije i potpisane ugovore sa velikim brojem udruženja u Trebinju, Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori", ističe Jankovićeva, koja je i volonter Crvenog krsta preko 50 godina.

Trenutne prostorije Udruženja opremljene su zahvaljujući Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Srpske 2013. godine, a Elektroprivreda Srpske ove i prethodne godine iz svoje dobiti izdvojila je 6.000 KM za "Sonatu".

Prilikom naše posjete jedan dio članova je uređivao dvorište, drugi je radio na dekupaž tehnici, a ujedno su sprovodili radno-okupacionu terapiju.

udruzenje sonata trebinje

Svakog dana su različite radionice, napominje Jankovićeva. Tu su radionice poput dekupaž tehnike, oslikavanja na staklu i drvetu, pravljenju nakita, sadnji cvijeća.

Jasminka Jasna Kumro, mentor i dugogodišnji saradnik "Sonata", dugi niz godina se bavi modnim dizajnom, uređenjem dvorišta, šivenjem, i sve svoje znanje prenosi na ostale članove Udruženja.

"Veoma mi je drago što je veliko interesovanje, bez obzira o kojoj radionici se radi. Za sada smo radili kreativnu radionicu dekupaž tehnika, a upravo smo krenuli sa radionicom uređenja dvorišta", kaže Jasminka Kumro.

Srebrna kiša iz zlatnih oblaka

Samo za nas svira sonatu...

Nestaje lako čarolija svaka

Kada se mladost gubi u ratu

Tu su i psiho-socijalne terapije, a u skorije vrijeme namjeravaju i organizovanje tribine. Ipak to, kako kaže predsjednik Udruženja, zavisi od PAZ projekata u lokalnoj zajednici, a rezultati konkursa se očekuju uskoro.

Za pomenutu tribinu partneri Udruženju "Sonata" su mladi Crvenog krsta, Centar za socijalni rad, Udruženje amputiraca.

U saradnji sa "Kreativnim centrom", u okviru projekta "Mislimo drugačije", realizovali su projekat farbanja zaštitnih kugli na trotoarima, te mnogobrojne edukativne radionice.

Udruženje, čiji su članovi uglavnom mlađe starosne dobi, pomažu i građani svojim uplatama. Posebno raduje knjiga utisaka, gdje su napisane samo riječi hvale.

udruzenje sonata trebinje

"Važno je na trenutak zaboraviti svakodnevne brige, jer sumnjamo da ima ijedan čovjek na ovom svijetu da je upotpunosti zadovoljan", kažu članovi Udruženja.

Pjesmu "Srebrne kiše", čije stihove možete pročitati u tekstu, napisala je Nataša Stanić, pjesnikinja i član pomenutog Udruženja.

Bez smisla, u krvavom ponoru

Civilizacijskog posrtanja

Milioni, preko reda, umiru...

A ja... ja sanjam svitanja.