U posljednjih nekoliko godina broj turista koji posjete Trebinje konstantno se povećava, pa se, i pored porasta smještajnih kapaciteta, koji ove sezone iznosi preko 700 registrovanih, ponovo traži krevet više.

trebinje turisti

Prema podacima kojima raspolaže Turistička organizacija Grada Trebinja, za prvih sedam mjeseci 2014. godine u Trebinju je zabilježeno 12.897 dolazaka turista (domaćih 4.785, a stranih 8.112) i 19.992 noćenja (domaćih 8.003, a stranih 11.989), što je za oko 15 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

"Pomenuti podaci pokazuju da se za noćenje u Trebinju najviše odlučuju turisti iz Srbije, Južne Koreje, Turske, Velike Britanije i Grčke", kaže Tatjana Bulajić, direktor Turističke organizacije grada Trebinja u izjavi za TrebinjeLive.

Takođe, Turističko-informativni centar (TIC) za prvih sedam mjeseci 2014. godine posjetilo je 4.985 turista iz 61 različite zemlje svijeta,  

"U posjetama TIC-u prednjače turisti iz Rusije, Srbije, Crne Gore, Njemačke i Francuske", dodaje Bulajićeva.

Najposjećenije turističke destinacije ove turističke sezone su: Manastir Hercegovačka Gračanica, Manastir Tvrdoš, Stari grad „Kastel“, Perovića (Arslanagića) most, Muzej Hercegovine, te jezgro grada sa kulturno-istorijskim spomenicima.

"Poseban vid turizma, koji je postao izuzetno popularan, je vinski turizam, što pokazuje da se turisti - ljubitelji vina sve češće odlučuju da kroz različite vinske ture upoznaju nove krajeve i istražuju nove ukuse i užitke", napominje Bulajićeva.

To potvrđuju i trebinjski podrumi vina koji su ove sezone izuzetno zadovoljni brojem posjeta turista koji su zabilježeni u podrumima.

Turisti Trebinje nisu izostavili ni u avgustu, a podaci o posjetama i noćenjima biće dostupni početkom septembra.

Važno je napomenuti da je turistička ponuda Trebinja, za trenutne uslove, na zadovoljavajućem nivou, ali u Turističkoj organizaciji našeg grada kažu da sve čine kako bi svaka sezona bila bolja od prethodne.

Trebinjci ne kriju zadovoljstvo. Turista je bilo, a i prodaje i zarade. Kažu uvijek može bolje, te se nadaju da će naredne godine turista biti još više. Oni koji su do sada posjetili grad podno Leotara, kažu da mu se rado vraćaju.

Dobri domaćini, odlična usluga, sunce, vino, kvalitetna domaća jela, pristupačne cijene, najčešće su riječi koje se mogu čuti od ovogodišnjih turista.